Redactie gaat gebruik maken van Bluesky
DUB plaatst geen nieuwe berichten meer op X
Na meer dan vijftien jaar en zo’n 21.000 berichten vertrekt DUB van X, het voormalige Twitter. Het DUB-account heeft op dit moment een kleine 5000 volgers. Dit bericht zal het laatste zijn dat DUB op het platform publiceert.
De beslissing heeft te maken met de wijze waarop X op dit moment functioneert. De redactie van DUB wil sociale media graag gebruiken om de lezers van het onafhankelijk medium op feiten gebaseerde journalistiek te bieden. Daarnaast probeert DUB een platform te zijn voor een diversiteit aan meningen en argumenten. De wijze waarop de eigenaar van X het platform inzet voor eigen doeleinden is niet langer te verenigen met die uitgangspunten, meent de redactie. Ook de geringe controle op misinformatie en de vele beledigende uitingen door gebruikers zijn dat niet.
“De sfeer op X is de laatste jaren verslechterd. Informatie is niet meer betrouwbaar en de manier van discussiëren weinig constructief”, zegt hoofredacteur Ries Agterberg. “DUB heeft ervoor gekozen daar geen deel meer van uit te willen maken.”
Overigens ziet de redactie het aantal volgers op X gestaag afnemen. Ook de interactie met lezers is steeds beperkter. De Universiteit Utrecht besloot net als meerdere andere universiteiten vorig jaar al om te stoppen met het plaatsen van berichten op X. Veel studenten en medewerkers vertrokken eveneens van het platform. Ook andere hogeronderwijsmedia als Trajectum van de Hogeschool Utrecht en Resource van de Universiteit Wageningen zetten die stap.
Naar Bluesky
Alle nieuwsberichten van DUB zullen voortaan geplaatst worden op Bluesky. Dat platform lijkt zich steeds meer te manifesteren als alternatief voor X. Veel wetenschappers zijn inmiddels daar te vinden. De Utrechtse geowetenschapper Douwe van Hinsbergen merkte vorige week in de Volkskrant op dat hij zijn vakgenoten na de aardbeving in Tibet vooral op Bluesky informatie uitwisselden. Hij spreekt van “de eerste Blueskybeving”. Het wetenschappelijke tijdschrift Nature vraagt lezers op dit moment naar de ervaringen met Bluesky.
Om nieuwe UU-gebruikers van Bluesky op weg te helpen heeft de redactie een zogenaamd starterspakket samengesteld. Daarin staan de accounts van 150 Utrechtse studenten, wetenschappers en organisaties die gevolgd kunnen worden.
DUB blijft behalve op Bluesky actief op Facebook, Instagram, Youtube en LinkedIn. Op X zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Wel kan DUB nog steeds via X benaderd worden voor tips, opmerkingen en vragen. Ook zullen gebruikers van DUB de nieuwsberichten via X kunnen blijven delen.