DUB tipt: wat moet je zien bij festival Le Guess Who?

Utrecht is komend weekend het middelpunt van Le Guess Who?, het meest uitgesproken festival op het gebied van alternatieve en experimentele muziek. DUB tipt drie acts die je absoluut niet mag missen.

In 2007 begonnen organisatoren Johan Gijsen en Bob van Heur aan Le Guess Who? omdat ze vonden dat de festivalwereld langzaamaan één grote eenheidsworst aan het worden was. De twee jeugdvrienden misten in festivals het experimentele. Het obscure. Uitgedaagd worden tijdens een optreden. Stoorden zich beiden aan het overschot aan ‘gezellige’ bandjes.

Nu, grofweg tien jaar later, is Le Guess Who? uitgegroeid tot een internationaal bejubeld festijn. Een koploper als het gaat om grensverleggende muziek, dat wordt geprezen van de Volkskrant tot aan de New York Times. Vorig jaar kwamen er bezoekers uit maar liefst 48 verschillende landen.  Festivalorganisatoren van vooruitstrevende festivals zoals het Spaanse Primavera of het Deense Roskilde bezoeken Le Guess Who? om geïnspireerd te raken door de originele boekingen van Gijsen en van Heur.

Het vierdaagse festival heeft optredens op talloze locaties, waaronder EKKO, DB’s, TivoliVredenburg en de Helling.Het festival heeft enkele aftakkingen, waaronder ‘Le Mini Who.’ Hierbij treden overdag in verschillende cafés, koffietentjes en winkels lokale artiesten op. Voor goede muziek zit je de komende dagen dus dag en nacht onder de pannen.

Omdat je het risico loopt verdwaald te raken op een festival waar zoveel aanbod is, tipt DUB voor jou drie optredens die je niet mag missen.

I Speak Machine
Vrijdag: 23.15 tot 00.10; Locatie: TivoliVredenburg (Cloud Nine)

Ben je gek van filmmuziek? Kan je helemaal wegsmelten en bevangen worden door kippenvel bij de beeldschone en sinistere scores van series als Twin Peaks of films als The Exorcist? Dan ben je bij I Speak Machine helemaal op je plek. Dit duo, bestaande uit zelfverklaard synth-nerd Tara Busch en filmmaker Maf Lewis, maakt broeierige soundtracks en horrorfilms. Ze zeggen geïnspireerd te zijn door de spaghettiwesterns van Sergio Leone. Zelf hebben ze zich echter niet toegelegd op het wilde westen, maar een meer macabere afslag genomen. Hun eerste korte film The Silence brachten ze uit in 2015. Dit jaar komt hun tweede film uit, genaamd Zombies 1985. Hun optredens zijn waanzinnige belevenissen, waar de meest meeslepende en angstaanjagende muziek gepaard gaat met beelden uit hun eigen horrorfilms. Niet voor de poes dus. Lekker griezelen. Laat de kleine thuis, en verwacht bij deze act niet al te veel dansbaars – het zit hem meer in het begeesterende, overweldigende horroreffect.

Laurel Halo
Zaterdag: 1.00 tot 2.00; Locatie: TivoliVredenburg (Cloud Nine)

Deze uit Michigan afkomstige elektronische muziekproducer werd op jonge leeftijd al beïnvloed door muziekstromingen uit Detroit, de stad waar eind jaren tachtig techno voeten aan de grond kreeg. Naast de invloeden uit de dansmuziek is ze klassiek geschoold: in haar jeugd leerde ze piano, gitaar en viool spelen. Deze combinatie maakt dat ze vandaag de dag zeer intelligente, originele elektronische muziek maakt, die ergens het midden vindt tussen dubstep, ambient en techno. Ze brengt muziek uit op Britse kwaliteitslabels als Hyperdub en Honest Jons, en haar album Quarantine werd in 2012 uitgeroepen tot album van het jaar door The Wire, een gerenommeerd Brits muziekmagazine voor alternatieve muziek. Laurel Halo’s show in de Cloud Nine in TivoliVredenburg belooft zaterdagnacht zowel diep en complex, als energiek en dansbaar te worden. 

Phurpa
Zondag: 15.30 tot 17.20; Locatie: TivoliVredenburg (Ronda)

Wie op zondag nog overeind staat na drie dagen bevreemdende muziek, en bereid is om nog een stukje dieper af te dalen in het konijnenhol, is bij Phurpa helemaal op zijn plek. Dit Russische ensemble specialiseert zich in de diepe, bezwerende keelzang, trouw aan de Bön, een van de oudste Boeddhistische tradities uit Tibet. Ze zetten hun ritualistische zang kracht bij met traditionele Tibetaanse instrumenten. Barry Spooren, een van de organisatoren van het festival, noemde Phurpa in een interview als voorbeeld voor een act waarmee het festival dit jaar zijn grenzen wederom verlegt.  Als je normaal gezien een pilletje nodig hebt om in hogere sferen te komen, hoef je hier alleen maar je ogen te sluiten en meegevoerd te worden door de mantra’s van Phurpa, die klinken alsof ze rechtstreeks uit de diepste kern van de aarde komen. 

Een vierdaagse passepartout voor Le Guess Who? kost 125 euro. Een dagticket 40 euro.
Meer informatie vind je op: www.leguesswho.nl En op: www.leminiwho.nl

 

Advertentie