Eerste virtual reality bioscoop van Europa komt naar Utrecht

De eerste virtual reality pop-up bioscoop van Europa komt op vrijdag 27 november naar Utrecht. Tijdens deze avond worden er verschillende films en documentaires vertoond die speciaal voor virtual reality gemaakt zijn.

De naam zegt het al: in virtual reality kun je rondlopen en rondkijken in een virtuele realiteit. Hiervoor zet je een speciale bril op met een beeldscherm er in. Iets wat perfect past bij een bioscoop, zo bedacht het team van &samhoud media, een bedrijf van voormalig UU-student Jip Samhoud. “Virtual reality is ontzettend populair. Wij wilden het graag gebruiken om mensen mee te vermaken. Zo kwamen we op het idee van de pop-up cinema”, vertelt Marije Dijkstra van &samhoud media.

De voorbereidingen voor de editie in Utrecht zijn nog in volle gang. “Het wordt sowieso vet”, aldus Marije. Tijdens de avond zijn er zeven rondes van een half uur. Per ronde kunnen er 40 mensen deelnemen. “Een VR-ervaring is heel intens. Daarom vinden de meeste mensen een half uur wel genoeg. De technologie is nu nog erg in ontwikkeling, dus hopelijk wordt het in de toekomst nog comfortabeler.”

De organisatie heeft gekozen voor restaurant LE:EN aan Heuveloord als locatie voor de Utrechtse bioscoop. “We vinden het een super toffe locatie. Er zit een hele mooie ruimte achter het restaurant waar we gebruik van kunnen maken en de eigenaren waren zelf ook erg enthousiast”, vertelt Marije.

De uitverkochte première in Amsterdam was een groot succes. Marije: “We hebben ons kantoor omgebouwd en een lounge gemaakt met ronddraaiende stoelen. Zo ontstond er een echte 360 graden ervaring.” De avond begon met een introductievideo en na afloop was er de gelegenheid om de ervaring met elkaar te bespreken.

De pop-up cinema is op donderdag 26 november geopend van 17 tot 23.30 uur. Kaartjes kun je van te voren kopen via de website. De helft van de kaarten is nu verkocht. De VR-bioscoop is deze maand ook te zien in Groningen, Den Haag, Rotterdam, Maastricht en Eindhoven.

Advertentie