Eindhovense chemicus Wetenschapstalent 2015

Maaike Kroon, hoogleraar scheidingstechnologie aan de Technische Universiteit Eindhoven, mag zich sinds donderdagavond Wetenschapstalent 2015 noemen. De Utrechtse hoogleraar internationaal publieksrecht Cedric Ryngaert was een van de vijf kanshebbers op de titel.

De Eindhovense chemicus Maaike Kroon is donderdag in Amsterdam uitgeroepen tot eerste winnaar van de prijs die in het leven is geroepen door wetenschapsmagazine New Scientist. Met de prijs, die onder meer bestaat uit een geldbedrag van 1500 euro, wil het magazine toponderzoekers van de toekomst onder de aandacht brengen en stimuleren.

Kroon (35) promoveerde in twee jaar tijd cum laude in de chemische technologie aan de TU Delft en startte in 2011 als jongste vrouwelijke hoogleraar van Nederland aan de TU Eindhoven. De winnares is tevens lid van de Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschap (KNAW).

Tijdens de finaleronde in Pakhuis de Zwijger mochten vijf finalisten hun onderzoek presenteren. De vijf waren overgebleven na twee selectieronden en een publieksstemming. Ook de Utrechtse jurist Cedric Ryngaert behoorde tot de finalisten.

Advertentie