LSVb en studentenhuisvesters waarschuwen:

Energieregeling per huishouden werkt voor veel studenten niet

stopcontact, foto pixabay
Stroom- en gasplafond ongunstig voor veel studenten, foto Pixabay
Vanwege de energiecrisis heeft het kabinet samen met energiemaatschappijen prijsafspraken gemaakt waardoor burgers minder duur uit zijn. Na eerdere kritiek is de steun dinsdag ruimhartiger gemaakt. Vanaf januari kan een gemiddeld huishouden van twee personen een korting tot 2500 euro tegemoetzien.

Deze maatregelen gaan ook gelden voor huishoudens die gemeenschappelijk energie verbruiken met bijvoorbeeld blokverwarming of stadswarmte. Maar veel studenten dreigen daar nauwelijks van te profiteren. 

De LSVb en Kences, de koepelorganisatie van grote studentenhuisvesters als DUWO en SSH, schreven de verantwoordelijke ministers Jetten, Kaag, Adriaansens, Schouten en De Jonge daarom een brief waarin ze stellen dat bij de uitwerking van het energieplafond moet worden gezorgd dat studenten een gelijkwaardige compensatie krijgen. 

Het prijsplafond wordt volgens de nieuwe plannen berekend en uitgekeerd per energiecontract. Dat is voor veel studenten niet gunstig. Vaak sluiten studentenhuisvesters namelijk één contract af voor meerdere woningen in verschillende panden. De meeste studenten hebben bovendien geen eigen gas- en energieaansluiting of delen alle voorzieningen. Zulke studenten, die soms met z’n honderden onder één energiecontract vallen, krijgen volgens het voorgestelde systeem straks met z’n allen dezelfde tegemoetkoming als één gemiddeld huishouden. Voor elektriciteit krijgen ze samen slechts korting op het verbruik tot een grens van 2900 kilowattuur, het gemiddelde jaarverbruik van een tweepersoonshuishouden. Voor elk beetje stroomverbruik boven die gestelde grens geldt de torenhoge marktprijs. Daarom willen de LSVb en Kences graag dat bij de vaststelling van het prijsplafond rekening wordt gehouden met het aantal afnemers.

Advertentie