Europese beurzen voor Nederlandse toponderzoekers

Foto: Pixabay

De beurzen zijn bedoeld voor wetenschappers met tussen de zeven en twaalf jaar werkervaring. Met het geld kunnen zij voor een periode van maximaal vijf jaar een eigen onderzoeksteam aan het werk zetten.

Record
In totaal verdeelde de ERC dit jaar 655 miljoen euro. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk delen met elk 50 consolidator grants de eerste plaats. Frankrijk wist 34 beurzen in de wacht te slepen. Daarop volgt het kleine Nederland met 29 toekenningen.

Dit jaar deden 2.506 wetenschappers een gooi naar een beurs. Van alle aanvragen is 13 procent gehonoreerd. De vrouwelijke wetenschappers zaten net iets boven dat gemiddelde en de mannen zaten er net iets onder, met honoreringspercentages van respectievelijk 14,5 en 12,6 procent. In totaal ging 37 procent van alle beurzen naar vrouwelijke wetenschappers – een record, aldus de ERC.

Mini-hartjes
In Nederland gaat de Vrije Universiteit Amsterdam aan kop met 4 toekenningen. Ook de Universiteit Leiden en de TU Delft doen het goed, met elk 3 grants.

De laureaten van dit jaar zullen zich storten op allerlei onderwerpen, van bosbranden in Siberië tot onderzoek naar hart- en vaatziekten met behulp van mini-hartjes uit een 3d-printer.

Consolidator grants per instelling

 

Instelling

Toekenningen

Vrije Universiteit Amsterdam

4

Universiteit Leiden

3

TU Delft

3

Radboud Universiteit Nijmegen

2

TU Eindhoven

2

Erasmus Universiteit

2

Wageningen University

2

KNAW

2

Universiteit van Amsterdam

1

Universiteit Maastricht

1

UMC Utrecht

1

Amsterdam UMC, locatie AMC

1

Universiteit Twente

1

IMEC

1

Amsterdam UMC, locatie VUMC

1

LUMC

1

UMC Groningen

1

Totaal

29

Advertentie