Ex-directeur Windesheim moet half jaar extra de cel in

Een voormalig directeur van Hogeschool Windesheim moet een half jaar langer de cel in wegens fraude. Jelle B. is gisteren in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van tweeënhalf jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk.

Vorig jaar juli legde de rechtbank de voormalige directeur marketing & communicatie twee jaar gevangenisstraf op, waarvan een jaar voorwaardelijk. Zowel B. als de aanklager ging in beroep. Gisteren deed het gerechtshof in Arnhem uitspraak.

Het hof gaf aan een hogere straf gerechtvaardigd te vinden, vanwege de grote schaal waarop de man zijn positie heeft misbruikt. In acht jaar tijd drukte B. ruim 800.000 euro achterover. Het geld besteedde hij aan een luxe levensstijl voor zichzelf en zijn naasten. Van het geld zou hij onder meer paarden hebben gekocht.

Het openbaar ministerie had tweeëneenhalf jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk geëist. De advocaat van de man pleitte voor een werkstraf.

De fraude kwam in 2009 aan het licht. Op de hogeschool werd met verbijstering gereageerd. Jarenlang was er niets van de fraude gemerkt. De man verstuurde in acht jaar tijd 142 valse facturen en declaraties, die hij als directeur zelf kon goedkeuren. De oplichting kwam uiteindelijk via zijn ex-vrouw naar buiten.

Advertentie