Excuusmail van organisatie aan lopers kwart marathon

De route van de marathon ging dit jaar meer door de wijken. Foto Utrecht Marathon

“Dit kan niet waar zijn”, dacht een loper van de kwart marathon zondag 12 mei toen ze richting Hoograven geleid werd. Door een menselijke fout kwamen de deelnemers terecht op de route van de halve marathon. Op een gegeven ogenblik werd er geroepen dat de lopers moesten omkeren. Maar lang niet iedereen hoorde dat en een deel van de lopers belandde in Utrechtse wijken op zoek naar een weg richting de finish in De Uithof. Zo was de afstand voor niemand gelijk. Er waren mensen die uiteindelijk wel 15 of zelfs 20 kilometer op de teller hadden.

Het was een smet op de Utrecht marathon nieuwe stijl. Voor het eerst lag de organisatie in handen van Golazo die ook de Singelloop organiseert. De voornaamste veranderingen waren een nieuwe route die meer door de binnenstad voerde, meer muziek en aanmoedigende buurtbewoners en een zondag in mei in plaats van maart.

Jan Henk van der Velden, directeur van stichting Utrecht Science Park die hoofdsponsor is van de marathon, zag veel van de verbeteringen goed werken. “De sfeer langs de route was echt beter dan voorgaande jaren met meer publiek en muziek. Ook in het Utrecht Science Park, waar de start en de finish was, merkte je dat. Het is alleen jammer dat door een menselijke fout de berichten over de chaos bij de kwart marathon overheerst. We gaan dat deze week goed evalueren.”

De organisatie van de marathon heeft gisteravond een excuus op de site gezet. Deze ochtend kreeg elke deelnemer een persoonlijk excuus en is uitgelegd hoe het mis kon gaan. Op dit moment kon de organisatie niet zeggen of deelnemers een tegemoetkoming krijgen. Daarover zullen de deelnemers later geïnformeerd worden.

*UPDATE 16 mei* De deelnemers hebben inmiddels te horen gekregen dat voor 2020 een gratis startbewijs kunnen krijgen voor de kwart marathon, een gratis persoonlijk fotocertificaat kunt opvragen en de kosten voor het  'medaille graveren' vergoed krijgen.

 Aan de marathon hebben 5800 deelnemers meegedaan. Dit is iets meer dan voorgaande jaren. Het merendeel deed mee aan de halve marathon (3000). Er waren 2000 deelnemers aan de kwart marathon en ruim 500 voor de hele marathon.

Er is ook 124.941 euro opgehaald voor het KWF-fonds. Dit is een recordbedrag en is binnen gekomen door bijdragen van lopers of lopers die zich hebben later sponsoren.

Voor de kwart marathon is de uitslag ongeldig verklaard.  Op de halve marathon won Vincent Rono in een tijd van 1:02.55 en bij de vrouwen was Hannah Oldroyd de winnaar in 1:19.49. De hele marathon kwam op naam van Johan Horst met een tijd van 2:50.44.

Tags: marathon

Advertentie