Nieuwe naam is inclusiever

Faculteit Geneeskunde gaat Medische Wetenschappen heten

Hijmans van den Berghgebouw van Geneeskunde. Foto: DUB Archief
Het Hijmans van den Berghgebouw van de faculteit Geneeskunde. Foto: DUB Archief

De studentenraad van vorig academisch jaar kwam met het voorstel om de naam van de faculteit te veranderen. De naam doet vermoeden dat alleen de studie Geneeskunde er is, terwijl dat niet geval is, stelden de studentleden van het academische jaar 2022-2023. 

Studenten en medewerkers van de opleiding Biomedische Wetenschappen, de master Klinische Gezondheidswetenschappen en de Graduate School of Life Science voelen zich volgens de voorzitter van de huidige studentenraad Evan Djajadi niet altijd aangesproken als het over de faculteit Geneeskunde gaat. Vandaar dat een naamswijziging nodig is. 

Inclusiever
Ook de huidige studentenraad staat achter de plannen. Evan: “De naam Medische Wetenschappen is inclusiever en alle opleidingen zouden hier goed onder passen. Het is belangrijk dat alle opleidingen zich vertegenwoordigd voelen door de faculteit. De inspanningen van onze voorgangers hebben geholpen. Dat is fijn.”

De studentleden hopen met de naamswijziging ook het animo van de medezeggenschap te vergroten. Bij de laatste verkiezingen stemde slechts 6,4 procent van de studenten van de faculteit. Door de naamsverandering voelen studenten zich misschien meer verbonden met de faculteit en zijn hierdoor wellicht eerder geneigd om te gaan stemmen of zich een jaar in te spannen voor de studentenraad.

Plan van aanpak
Het kan nog wel even duren totdat de faculteit daadwerkelijk Medische Wetenschappen heet. Doordat op veel verschillende plekken ‘faculteit Geneeskunde’ staat, waaronder in documenten en op diploma’s, is het wijzigen van de naam veel werk. 

Op dit moment wordt er een plan van aanpak gemaakt voor de naamswijziging. Dat zal naar de faculteitsraad van volgend academisch jaar, 2024-2025 gestuurd worden. De naamswijziging zal dan ergens in de komende jaren worden doorgevoerd. Het is nog onbekend per welk academisch jaar dat gebeurt. 

Advertentie