Festival deBeschaving geeft geld terug bij slecht weer

Bezoekers van deBeschaving kunnen hun ticket retourneren als het regent en het kwik niet boven de 20 graden komt.

Festival deBeschaving introduceert iets unieks: tickets met zongarantie. Schijnt de zon niet (genoeg), dan krijgen bezoekers het geld van hun ticket terug. De laatste keer slecht weer op 5 juli was in 2007.

deBeschaving stelt in totaal 150 tickets met zongarantie beschikbaar. Voor die tickets betalen bezoekers wel een paar euro meer. De zongarantietickets kosten 34,80 euro, reguliere tickets 31,60 euro (prijzen inclusief servicekosten). De tickets worden sinds vorige week verkocht, er zijn nog steeds zonkaartjes beschikbaar.

Wanneer je een zongarantiekaartje koopt, kan je dat ticket weer retourneren als het KNMI voorspelt dat de maximumtemperatuur minder dan 20 graden is en de kans op regen meer dan 50 procent. Dat bedacht de organisatie na een brainstormsessie met NOS-weerman Peter Kuipers Munneke. Het is voor zover bekend het enige festival dat deze garantie biedt.

Is het aannemelijk dat het slecht wordt op 5 juli? DUB zocht het uit.

We hebben gekeken naar het weer op elke 5 juli tussen 2007 en 2013 in De Bilt, dat vlak bij de festivallocatie in Botanische Tuinen ligt. In 2009 was de maximumtemperatuur het hoogst: 27,7 graden. De minimumtemperatuur op 5 juli 2009 was ook boven de 20 graden. Alleen op 5 juli 2007 was het echt slecht weer. Er viel 27,4 millimeter regen en de temperatuur kwam niet boven de 20 graden uit. Met dat weer zouden bezoekers nu hun geld terug krijgen.

Behalve in 2007 lag de maximumtemperatuur telkens boven 23 graden. Naast 2007 regende het in 2008 en 2012. Toen viel er slechts 0,4 millimeter neerslag.

Het festival vindt op 5 juli 2014 plaats in de Botanische Tuinen in De Uithof. deBeschaving combineert muzikale optredens met presentaties van verschillende wetenschappers. Dit jaar treden onder meer Blaudzun en Chef’Special op, en geeft Hans Clevers, president van de KNAW, een lezing over genetische manipulatie bij muizen.

Advertentie