Festival deBeschaving wil uitbreiden naar twee dagen

Festival deBeschaving wil uitbreiden. Als het aan festivaldirecteur Andre Baars ligt dan duurt het festival in de Botanische Tuinen volgend jaar niet één maar twee dagen.

De editie van 2014 is nog maar net voorbij en Andre Baars, directeur van festival deBeschaving, kijkt alweer vooruit naar 2015. “Ons plan is om naar twee dagen te gaan”, zegt Baars tegen DUB. De ambitie om een meerdaags festival te worden had hij al eerder, maar nu klinkt Baars overtuigder dan ooit.

Ook wil de festivaldirecteur volgens jaar graag samenwerken met de organisatie van de start van de Tour de France in Utrecht. “Het idee is om een officieel side event van de Grand Départ te worden. Wij zouden dan in de programmering worden opgenomen. Inhoudelijk gaan we dan een link leggen met het spektakel.”

De eerste twee etappes van de Tour de France starten in Utrecht, en wel op zaterdag 4 en zondag 5 juli. Daardoor zal deBeschaving volgend jaar een weekend eerder plaatsvinden. “We mikken op het weekend van 27 en 28 juni.” 

Het festival vond afgelopen zaterdag voor de vierde achtereenvolgende keer plaats in de Botanische Tuinen van De Uithof. De Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht zijn partners van het festival. Naast muziek is er op het festival ook plaats voor wetenschap, zo hebben verschillende onderzoekers in een kwartier verteld over hun onderzoeksproject.

Vorig jaar was het festival uitverkocht. Dit jaar kwamen er 6500 bezoekers af op het festival, dat een capaciteit van 7500 heeft.

Baars: “Door het WK voetbal hebben we in de laatste week veel minder kaartjes verkocht dan vorig jaar. Financieel is dat wel een tegenvaller voor ons.”

Ook vertrokken bezoekers dit jaar vroeger om elders de voetbalwedstrijd tegen Costa Rica te kijken. Rond 21.30 uur stroomde het terrein leeg, vertelt Baars, die van de gemeente geen toestemming kreeg om het voetbal op een groot scherm te tonen. “Andere jaren bleef het publiek langer hangen. We hebben dus ook de nodige horeca-inkomsten gemist.”

Het festival ging ook tijdens de wedstrijd door. Volgens Baars hing er een bijzonder sfeer. “Er speelde een Deense band, WhoMadeWho, en dat was heel speciaal. Er stonden een paar honderd man en iedereen werd het podium opgevraagd. Je had er bij moeten zijn.”

Advertentie