Fietsende wetenschappers protesteren tegen tijdelijke contracten

Een bijeenkomst van de actiegroep WOinActie bij het Academiegebouw in 2018. Foto: DUB

De opening van het collegejaar is traditiegetrouw hét moment waarop vakbonden en (studenten)organisaties actievoeren. Maar door de coronacrisis moet ook dat dit jaar net even anders.

Uitzwaaien
Daarom organiseren de Algemene Onderwijsbond (AOb), vakbond FNV en WOinActie een fietsprotest. Met een Tour of Academics vragen ze aandacht voor het hoge aantal onderzoekers en docenten in tijdelijke dienst.

Wie zich aanmeldt voor de tour fietst een traject tussen twee universiteitssteden, bijvoorbeeld Amsterdam-Utrecht of Eindhoven-Tilburg. Omdat Groningen en Enschede iets meer buiten de route liggen, fietst men daar een rondje langs de faculteiten. Wie zelf liever niet op het zadel klimt, kan zich melden bij het startpunt om weggestuurde collega’s “uit te zwaaien”.

Knutselcontracten
“Op deze manier visualiseren we dat er elke zomer weer een enorme groep wetenschappers van de ene naar de andere universiteit moet vertrekken”, zegt Marijtje Jongsma, AOb-bestuurder en universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit.

“Knutselcontracten, draaideurconstructies en tijdelijke aanstellingen zijn de AOb al jaren een doorn in het oog”, zegt Jongsma. “Bij structureel werk hoort gewoon een vast dienstverband. Flexcontracten brengen daarnaast allerlei extra problemen met zich mee, zoals hoge werkdruk, hypercompetitie en sociale onveiligheid.”

Geen race
De Tour of Academics vindt plaats op maandag 31 augustus. De AOb hoopt naast een goede opkomst ook op veel aandacht op sociale media.

Bestuurder Jongsma zal zelf 30 kilometer tussen Nijmegen en Wageningen afleggen. “We fietsen in een rustig tempo in kleine groepjes, met voldoende afstand. Het is geen race.”

Advertentie