Voor de fietsveiligheid

Fietsers met mobiel in de hand lopen tegen lamp

Fietscontrole april 2024, foto DUB
Start van de fietscontrole, foto DUB

Op woensdag 17 april hielden handhavers en politie van de gemeente Utrecht een verkeerscontrole op de kruising van de Sorbonnelaan met de Leuvenlaan, op initiatief van de organisatie Goedopweg. Die wil hiermee de fietsveiligheid bevorderen. De controle begon later dan gepland door fikse regenbuien waarvoor ook de handhavers gevoelig bleken en een schuilplek opzochten. Rond kwart over vijf was het weer droog en met een regenboog aan de hemel stelden de handhavers zich op rond langs het fietspad. Een goed tijdstip, want de fietsers trokken in groten getale langs.

Regio Utrecht Oost, waaronder het USP valt, is een van de drukste fietsgebieden van Nederland. Uit onderzoek blijkt, zo laten de gemeente en Goedopweg weten, dat een groter gevoel van (fiets)veiligheid ervoor zorgt dat meer mensen gaan fietsen. De huidige actie is in navolging van een eerdere fietscampagne op 27 februari die op dezelfde kruising plaatvond. Net als toen waren deze keer de politie, de wijkagent, handhavers, medewerkers van de gemeente en een mobiele fietsenmaker aanwezig. De laatste zodat eventuele gebreken aan de fiets direct gerepareerd kon worden. De verschillende handhavers controleerden voornamelijk op telefoongebruik in het verkeer naast de gebruikelijke regels die de burger zoal kan overtreden zoals door rood licht rijden.

Onvoldoende
“U weet dat wat u doet, niet mag?”, vraag agent Abdel aan een fietser. Toen hij zag dat er een verkeerscontrole was, probeerde hij op een opzichtige en ongelukkige manier zijn telefoon te verbergen in zijn jas. “Ik ben wel van het fietspad afgegaan, probeert hij. “Ik had niet door moeten fietsen op de stoep – je zag dat ik twijfelde toch?”

“Mijn collega in burger heeft u verderop met uw telefoon in uw hand gezien terwijl u op de fiets zat”, benadrukt Abdel. De twee praten over de gevaren van telefoongebruik in het verkeer en dat dit toch echt niet correct is. De fietser toont zelfreflectie in de vorm van cijfers: “Ik weet het, ik krijg een 5.”

“Dat is een onvoldoende”, zegt de agent gevat. “Ik ben docent, ik weet precies wat dat is”, verzucht de betrapte fietser. Abdel: “We willen gewoon dat u veilig thuiskomt.” “Ik ben het roerend met u eens, en dit is niet sarcastisch bedoeld”, zegt de docent die belooft niet meer met de telefoon in de hand te zullen fietsen. Hij komt er dit keer met een waarschuwing vanaf. Een bekeuring had hem 160 euro gekost exclusief administratiekosten. 

Fietscontrole twee, april 2024, foto DUB

Lang niet altijd jongeren
Fabienne van der Werf van de gemeente, zegt dat het niet altijd jongeren zijn die het vaakst bekeurd worden. Bij de actie van 27 februari werden fietsers tussen de 40 en de 50 jaar het meest bekeurd voor het fietsen met de telefoon in de hand, vertelt ze. 

De telefoon is een verslavend apparaat, zeggen de agenten. De verleiding om op je telefoon te zitten, is groter dan letten op de verkeersveiligheid. “Als we mensen meer bewust kunnen maken hiervan, maken ze wellicht verschillende keuzes.” 

Als de actie voorbij is, zijn er maar zes bekeuringen uitgedeeld. Vijf voor fietsen met de mobiel in de hand, en een aan een bromfiets die illegaal op het fietspad reed. Er werden geen boetes uitgedeeld voor het missen van of kapotte fietsverlichting, omdat de actie stopte voordat het donker werd.  

Tags: fiets

Advertentie