Fietsers op Nachtegaalstraat lopen opnieuw tegen de lamp

Wederom stonden er dinsdagochtend tussen 7.45 uur en 9.15 uur agenten te controleren op de kruising van de Nachtegaalstraat met de Maliebaan. Dit keer deelde de politie 43 bekeuringen uit aan fietsers die rode lichten negeerden.

Op 17 en 18 september stond de politie ook al op dit punt te controleren. Toen alleen in de richting van het Wilhelminapark. Fietsers die door rood reden op de plek waar de Nachtegaalstraat de Maliebaan kruist, kregen een bon. In totaal schreef de politie toen 101 bekeuringen uit. Een boete kost 90 euro.

De actie zorgde voor verontwaardiging bij onder meer de politieke partij Student & Starter. De verkeerslichten op die plek zijn ongeloofwaardig, zegt raadslid Steven Menke. Het is niet duidelijk waarom de voetgangers in dezelfde richtig al wel groen licht hebben en de Maliebaan mogen oversteken, terwijl de fietsers nog voor het rode licht moeten wachten. Volgens Menke kan het geld dat is uitgegeven aan de politieactie beter worden gebruikt om die verkeerssituatie te verbeteren. Hij zei toen tegen DUB: “De langdurige impact van een actie als deze is heel klein. Over twee weken rijdt iedereen opnieuw door rood.”

Dat blijkt ook zo te zijn, merkte de politie die afgelopen dinsdag in anderhalf uur tijd 43 bonnen uitschreef. De politie koos opnieuw voor deze locatie omdat, zegt Ellen de Heer van de Utrechtse politie,  het één van de drukste verkeerspunten in de stad is. “Hier wordt door fietsers massaal door rood gereden. Er ontstaan zo onveilige situaties. Fietsers kregen bij deze laatste actie een bekeuring als zij twee keer het rode verkeerslicht negeerden.”

Met dit soort controles wil de politie het signaal afgeven dat fietsers zichzelf en anderen in gevaar brengen als zij door rood rijden. “Het feit dat er opnieuw tientallen bekeuringen zijn uitgeschreven, is voor ons een bevestiging dat fietsers hun rijgedrag niet aanpassen.” Door dit type controle hoopt de politie dat fietsers voortaan wél stoppen voor het rode licht.

Op DUIC, De Utrechtse Internet Courant, stonden afgelopen dinsdag foto’s van de actie. De foto's laten zien dat er een enorme fietsfile voor het verkeerslicht stond tijdens de politieactie.

*Update 2 oktober: stoplichten functioneerden niet goed, maar boetes blijven staan.*

Advertentie