Flinke boete Utrechtse huisjesmelkers vanwege onveilige woningen

Wethouder Paulus Jansen schreef voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering van donderdag 8 maart een memo waarin hij aangeeft via een deurwaarder beslag te leggen op bezittingen van ‘een specifieke vastgoedeigenaar’. Er waren al meerdere sancties opgelegd omdat de huizen van deze eigenaar niet voldoen aan de woningwet. De inspectie heeft aangetoond dat de woningen onveilig zijn. Zo zijn er problemen met rookmelders, cv-installaties en ventilatie. Huurders lopen hierdoor gevaar

De eigenaar heeft niet gereageerd op het dwangbevel tot betaling. Nu heeft de gemeente via de rechter beslag laten leggen op bankrekeningen en achttien panden.

In de memo van de gemeente  wordt gesproken van een ‘zij’. Volgens AD/Utrechts Nieuwsblad gaat het hier om de beruchte huisbaas Betty Chang die al eerder in een competitie van de SP werd uitgeroepen tot Huisjesmelker van het jaar. De gemeente zegt geen namen te noemen, maar ontkent niet dat het om Chang gaat. Zij verhuurt tientallen panden in de binnenstad die niet aan de voorschriften voldoen. Studenten klagen al jaren over gebrekkig onderhoud en hoge huren.

Ook een andere beruchte huisbaas ligt onder vuur. Dat is Marcel van Hooijdonk. Zijn woningen in winkelcentrum Overvecht waren eerder al als brandonveilig bestempeld. Van Hooijdonk heeft weliswaar actie ondernomen, maar volgens de gemeente is dat onvoldoende. Zo moeten bijvoorbeeld de aanduidingen voor de vluchtroutes beter. Hij heeft een boete van 10.000 euro opgelegd gekregen. Wanneer de verbeteringen niet zullen worden aangebracht, zal de boete nog stijgen.

Advertentie