Foto-expositie geeft genuanceerd beeld vluchtelingstudent

Aan het Janskerkhof is deze maand de expositie Weer toekomst van fotograaf Ahmet Polat te zien met portretten van vluchtelingen die met steun van het UAF in Nederland gestudeerd hebben. Maandagavond was de opening.

Op dertienjarige leeftijd vluchtte Ekaterina Levental met haar ouders uit Oezbekistan. De reis leidde uiteindelijk naar Nederland. “Op het moment dat ik voor mijn ouders moest gaan tolken, was mijn jeugd voorbij”, vertelt Ekaterina tijdens de opening van de foto-expositie Weer toekomst die is georganiseerd door Studium Generale en Stichting voor vluchteling-studenten UAF. Levental is één van de geportretteerde vluchtelingstudenten.

Levental is een succesverhaal. Ze is nieuwsgierig, vraagt in het asielzoekerscentrum zelf om lessen Nederlands en maakt via een medewerker kennis met het conservatorium. Dit wil ze graaf omdat ze in Oezbekistan al harp speelde. Ze wordt toegelaten tot het eerste jaar en wanneer de directeur vraagt hoe ze de opleiding eigenlijk gaat betalen, komt Levental in aanraking met het UAF, het fonds dat vluchtelingenstudenten helpt om in Nederland een studie te doen.

Nu is ze al jaren afgestudeerd, in zowel harp als zang en timmert nationaal en internationaal aan de weg. Haar verleden als vluchteling ligt ver achter haar. Al kwamen ver weggestopte emoties bovendrijven toen ze twee jaar geleden voor het eerst haar moederland Oezbekistan bezocht.

Fotograaf Ahmet Polat werkt onder meer voor de New York Times, Vice en Paris Match en werd in 2015 verkozen tot Fotograaf des Vaderlands. Voor de expositie Weer toekomst ging hij op bezoek bij vluchtelingen die ooit via het UAF een studie hebben gedaan. Hij portretteerde ze in hun thuissituatie. “Als ik een foto maak van mensen die net als jij en ik liggen op een bank in de woonkamer, dan geef ik een herkenbaar en genuanceerd beeld van hun leven”, vertelt hij.  

De expositie is tijdens openingsuren te zien tot en met 25 februari 2017 in het onderwijsgebouw van Rechten op Janskerkhof 3.  

Advertentie