Foto van Amerikaans 'ontgroeningsritueel' wint UU-wedstrijd

Met een foto van een befaamd freshmen ritueel is Lina Elenbaas een van de twee winnaars geworden van de jaarlijkse Exchange-fotowedstrijd. Met de wedstrijd moedigt de UU-studenten aan om een tijd in het buitenland te studeren en buitenlandse studenten om naar Utrecht te komen.

Het zou zo een Hollywood-blockbuster kunnen zijn: The M Climb. De jaarlijkse kennismaking van studenten met de Colorado School of Mines heeft ook zeker filmische elementen, maar blijft toch vooral ludiek studentikoos. Eerstejaars en nieuwe uitwisselingsstudenten lopen luid het schoollied zingend een berg op om een steen naar de top te brengen. Tijdens de tocht van zo’n anderhalf uur worden ze beschoten met waterpistooltjes en aan het einde wacht een verfgevecht.

De 21-jarige studente Theater-, Film- en Televisiewetenschap Lina Elenbaas studeerde twee blokken in Golden, Colorado. Met een foto van de opmerkelijke ‘ontgroening’ won zij dit jaar de jaarlijkse fotowedstrijd die de internationaliseringsafdeling van de UU uitschrijft.

Lina mailt: “Boven op de berg is een gigantische witte letter M gemaakt uit de duizenden kleine witte stenen van al je voorgangers. Deze M schittert boven het dorpje Golden als logo van de school. Eenmaal aangekomen bij de M neemt iedereen plaats op het "kunstwerk" en zingt nog een keer het schoollied. Het is de bedoeling dat je na dit lied je steen door een grote bak met witte verf haalt en hem op de M plaatst. Aan het einde van je schoolcarrière kun je dan terug om je steen te zoeken en deze mee te nemen als aandenken. Wat er werkelijk gebeurt aan het einde van het lied is dat iedereen zijn werkhelm door de bak met verf haalt en elkaar bekogelt met witte verf! Een hilarische traditie!”

De foto van Lina werd door de jury van de Exchange-fotowedstrijd beschouwt als beste inzending van een UU-student die naar het buitenland ging. In deze categorie ging de tweede prijs naar biologiestudente Coline Boonman die een opmerkelijke collage maakte van haar medestudenten aan de Washington University of St. Louis. De derde prijs werd gewonnen door Sietske Arnoldus, studente Communicatie en Informatiewetenschappen, die in Florida studeerde. Alle drie kregen een uitvergroting van hun foto.

Ook studenten die vanuit het buitenland naar Utrecht kwamen, mochten foto’s insturen. In deze categorie werd een foto van het Hijmans van den Berghgebouw van de Braziliaan Eduardo Umeoka tot winnaar uitgeroepen. Eduardo deed een deel van zijn promotietraject aan het UMC Utrecht. Dat fietsen voor bezoekende studenten nog steeds typisch Nederlandse dingen zijn, blijkt uit de inzendingen die met een tweede en derde plek beloond werden, respectievelijk van de Britse Sophie Chesney en de Portugese Joana Mota Rego. 

Meer nog dan de foto’s zelf spreken de verhalen achter de foto’s tot de verbeelding. De winnaars van de vorige twee edities brachten in beeld hoe studenten in Bologna een kamer zoeken via een briefje op muur dichtbij een groot stadsplein of hoe ijverige Zuid-Koreaanse een wachtrij met stapeltjes boeken maken om de schaarse biebplekken eerlijk te verdelen.

Ook dit jaar is het de bedoeling om met de ingezonden foto’s een expositie te maken in de loungebrug van de bibliotheek. De universiteit hoopt op die manier te laten zien hoe leuk een uitwisseling kan zijn.

Lina Elenbaas zal die van haar niet snel vergeten. Ze heeft in een half jaar nog nooit zo veel leuke dingen gedaan, mailt ze vanuit Noorwegen waar ze haar vriend bezoekt die ze in Amerika leerde kennen. Dat ze als alfa-studente koos voor een hardcore engineering university (“een soort TU Delft”) klinkt misschien ietwat vreemd, maar al veel minder als je haar motivatie hoort:  “De school ligt aan de voet van de Rocky Mountains en zo kon ik de exchange combineren met mijn grootste passie: snowboarden.”

Advertentie