Fouten in de wetenschap: ‘makkelijk te vinden, moeilijk te fiksen’
Het zelfreinigend vermogen van de wetenschap werkt niet goed. Tijdschriften hebben vaak helemaal geen zin om fouten in door hen gepubliceerde artikelen te corrigeren.
Wat doet een wetenschapper die een fout ziet in een serieus wetenschappelijk artikel? Idealiter trekt die aan de bel. Maar het valt nog niet mee om zo’n fout gecorrigeerd te krijgen, schrijven vier onderzoekers deze week in Nature.
Ze deden een aantal verzoeken om fouten in 25 artikelen te verbeteren, maar stuitten op nogal wat problemen: onduidelijkheid over wie er bij het tijdschrift verantwoordelijk was, redacteuren die niet reageerden of zeiden dat de auteurs van het artikel het moesten oplossen. Sommige tijdschriften vragen geld om de fouten te herstellen. Eén redacteur eiste tienduizend dollar van de wetenschapper die vroeg of een artikel van een ander teruggetrokken kon worden.
De vier onderzoekers willen dat tijdschriften beter vastleggen hoe ze fouten verbeteren en stellen voor om alle ruwe data van onderzoek openbaar te maken. Ook vragen ze meer waardering voor wetenschappers die onderzoek uitvlooien om te kijken of het wel goed gedaan is.