Studenten met een beperking

Foutje: het is nóg erger met die studietoeslag van gemeenten

Foto DUB

Studenten met een fysieke of mentale beperking hebben recht op studietoeslag van hun gemeente, als ze geen bijbaan kunnen hebben naast hun opleiding. Dat bedrag kan oplopen tot ruim 300 euro per maand. In de gemeente Utrecht bedraagt de studietoeslag 343,40 euro.

Vorige week meldde belangenvereniging Ieder(in) dat twee op de drie gemeenten de voorlichting niet op orde hebben. Er is bijvoorbeeld weinig tot niets over deze toeslag op de website te vinden.

Maar de belangenvereniging was iets vergeten, zag het Maastrichtse universiteitsblad Observant. Sommige gemeenten zetten ook verkeerde bedragen op hun website. Daar hadden de onderzoekers wel naar gekeken, maar het was per ongeluk niet meegewogen in het rapport.

Helemaal waar, erkende Ieder(in). Dus is er nu een correctie van het rapport dat vorige week naar buiten kwam. Het aandeel gemeenten met verkeerde (of zelfs ontbrekende) informatie blijkt geen 64 procent, maar 78 procent

Krijgen die studenten ook echt te weinig geld van deze gemeenten? Soms lijken de bedragen op de website gewoon nog niet verbeterd. Het minimum is 167 euro en zestig gemeenten noemen een bedrag dat daar een paar euro onder zit

Toch zijn er ook achttien gemeenten die echt te lage bedragen hanteren. Ieder(in) noemt Heumen en Leiderdorp, “die respectievelijk 75 euro en 100 euro per maand vermelden”.

Advertentie