‘Stadsbestuur moet in gesprek met Koningshuis’

Fractie in gemeenteraad wil dat Amalia in Utrecht komt studeren

In schriftelijke vragen dringt Stadsbelang Utrecht er bij het Utrechtse stadsbestuur op aan contact op te nemen met het Koningshuis. “Om te bezien hoe Utrecht de voorwaarden kan scheppen op grond waarvan wij prinses Amalia wel de veiligheid kunnen bieden die Amsterdam kennelijk niet kan bieden.”

Kroonprinses Amalia is een mogelijk doelwit voor criminelen, schreef Telegraaf-journalist John van den Heuvel in september. Er wordt gesproken over plannen voor een ontvoering of een aanslag. Vorige maand maakten koningin Máxima en koning Willem Alexander bekend dat hun dochter om die reden niet in haar studentenhuis in Amsterdam kan wonen.

Buiten een veilige leefomgeving vindt Amalia in Utrecht volgens Stadsbelang Utrecht ook een “waardige universiteit met excellent onderwijs”. De hogere notering van de UU op de wereldwijde Shanghai-ranking van universiteiten bewijst dat de Utrechtse universiteit “wereldwijd in veel hoger aanzien staat dan de Universiteit van Amsterdam en derhalve een beter onderwijsperspectief biedt”, zo is te lezen.

"De troonopvolger verdient een universiteit van wereldklasse, een veilige leeromgeving en een plekje in de mooiste stad van Nederland”, concludeert de partij op Twitter. In  reacties wordt gevraagd of de vragen aan het stadsbestuur wel serieus bedoeld zijn. De fractie zou de ernstige bedreigingen bovendien misbruiken om Utrecht te profileren.

Advertentie