Foto door Maarten van den Haak

Gaat Utrecht omstreden huurwet omzeilen?

Body: 

De omstreden huurwet van minister Blok, die zorgt dat in Amsterdam en Utrecht een fors hogere huur kan worden gevraagd voor kleine nieuwbouwwoningen, wordt door de gemeente Amsterdam omzeild. Drie partijen in de Utrechtse gemeenteraad willen dat Utrecht hetzelfde doet.

Blok's huurwet ging in oktober vorig jaar van kracht. Kort gezegd maakt de wet het mogelijk dat in de regio’s Utrecht en Amsterdam een hogere huur kan worden gevraagd voor kleine nieuwbouwwoningen tot 40 vierkante meter. Studentenorganisaties stonden op hun achterste benen en ook de Utrechtse gemeenteraad was niet blij met de plannen. Zo zei wethouder Paulus Jansen: “Als je de huur verhoogt, ben je gewoon de verhuurder aan het spekken.”

Inmiddels heeft de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens een maas in de wet gevonden, zo schrijft het Parool. Amsterdam zal vanaf nu in erfpachtcontracten vastleggen dat dit type woning onder de sociale huurgrens van 710 euro moet blijven. Op deze manier zijn er in de hoofdstad 5200 appartementen behoed voor een huurverhoging.

Een deel van de Utrechtse gemeenteraad wil nu weten of er mogelijkheden zijn om de maatregel van minister Blok ook hier te blokkeren, zodat Utrecht niet de enige gemeente is in Nederland met een uitzonderingspositie. SP, ChristenUnie en GroenLinks hebben hierover schriftelijke vragen gesteld. 

Facebook Twitter Whatsapp Mail