Galgenwaard eist 60.000 euro van huisartsenpraktijk De Uithof

Huisartsenpraktijk Galgenwaard eist een forse schadevergoeding van de eigenaar van praktijk De Uithof, omdat die duizenden patiënten zou hebben weggepikt.

Huisartsenpraktijk Galgenwaard bereidt een kort geding voor tegen zorgondernemer Paul Drost omdat die rond de jaarwisseling 2300 van hun patiënten op zijn naam inschreef bij het huisartsenregister. Galgenwaard zal circa 60.000 euro eisen in die zaak, als schadevergoeding voor gemiste inkomsten. Per kwartaal krijgen huisartsen 15 euro per ingeschreven patiënt. 

Kort voor de jaarwisseling haalde Drost, eigenaar van de huisartsencombinatie Uithof/Janskerkhof, een kleine 4000 patiënten weg bij andere praktijken en schreef ze over naar zijn praktijk. Galgenwaard was het grootste slachtoffer. Veel van deze patiënten zijn studenten die in De Uithof wonen.

“Onze inzet is om de situatie van voor 1 januari te herstellen”, zegt Arts en Zorg-directeur Amon van den Borg, de eigenaar van de huisartsenpraktijk Galgenwaard, in een toelichting.

Arts en Zorg is sinds de jaarwisseling bezig om de bij Galgenwaard uitgeschreven patiënten op te bellen, en met hun toestemming opnieuw bij Galgenwaard te registeren. Van den Borg: “We hebben nu ongeveer 90 procent van de uitgeschreven patiënten bereikt. Bijna iedereen geeft aan bij ons te willen blijven.” Van een kleine groep is geen actueel telefoonnummer bekend. Deze mensen krijgen volgens Van den Borg binnenkort een brief.

Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) buigt zich momenteel over de kwestie. De IGZ kan een huisarts een beroepsverbod opleggen, of eisen dat een zorginstelling sluit.

Advertentie