'Geef wetenschap één miljard extra'

Het volgende kabinet moet jaarlijks één miljard euro extra uittrekken voor onderzoek en innovatie. Dat zeiden wetenschappers en ondernemers gisteren in een gezamenlijke oproep.

Met het geld willen ze complexe maatschappelijke uitdagingen het hoofd bieden. “Van de uitwerking van het energieakkoord en de integratie van vluchtelingen, tot de aanpassing aan de klimaatverandering en toekomstbestendige zorginnovaties”, staat in de verklaring van de Kenniscoalitie. Daarin hebben zich onder meer universiteiten, hogescholen, bedrijfsleven en medische centra verenigd.

De investering zou goed zijn voor de economie. Met het geld kunnen bedrijven en wetenschappers de innovatie aanjagen, is de gedachte. “Doorbraken voor wetenschap, samenleving en economie liggen binnen handbereik.”

Vragen aan wetenschap
De oproep vloeit voort uit de Nationale Wetenschapsagenda die afgelopen voorjaar is gepresenteerd. Daarin stonden 140 prikkelende vragen aan de wetenschap, gedestilleerd uit duizenden vragen die Nederlandse burgers, bedrijven en instellingen eerder dat jaar hadden ingestuurd.

Het idee achter de wetenschapsagenda is dat wetenschappers, bedrijven en instellingen samenhang zien tussen de verschillende vragen en dan ‘routes’ door de agenda heen gaan maken. Zo vinden ze sneller andere experts en belanghebbenden om vruchtbaar mee samen te werken.

De wetenschapsagenda werkt ook steeds meer als een leidraad en gaat mede de koers van het wetenschappelijk onderzoek in Nederland bepalen. De vraag is alleen hoe dat precies gaat gebeuren.

Belang
Allereerst moet de politiek doordrongen raken van het belang van wetenschappelijk onderzoek, meent de Kenniscoalitie. In een kleurrijke portfolio presenteert ze vijfentwintig thema’s die wat haar betreft prioriteit moeten krijgen: van energie tot voedselveiligheid, van kwantumcomputers tot sport & bewegen.

Eerder dit jaar, bij de feestelijke presentatie van de wetenschapsagenda, spraken betrokkenen nog van een half miljard euro erbij voor onderzoek. Nu is dat dus één miljard geworden. “Van het miljard extra moet de helft naar gebieden gaan waar grote transities op ons afkomen. De andere helft zal voor brede versterking van onderzoek, innovatie en samenwerking worden benut.”

Het geld zou ook nodig zijn om komende ‘bezuinigingen’ ongedaan te maken: want als er niets gebeurt, dreigen de budgetten voor onderzoek en innovatie met een half miljard te dalen, aldus de Kenniscoalitie.

Advertentie