Foto: Pixabay

Geen boa’s op campus voor handhaving mondkapjesplicht

Body: 

De boete voor het niet dragen van een mondkapje geldt ook in het hoger onderwijs en het mbo. Maar er zullen geen handhavers van de overheid rondlopen die boetes gaan uitschrijven.

De boete voor overtreders van de mondkapjesplicht is “algemeen beleid” zegt woordvoerder Michiel Hendrikx van demissionair minister Van Engelshoven. Er komen volgens hem geen aparte overheidscontroles bij de instellingen. “Maar loopt er een handhaver langs die ziet dat je geen mondkapje draagt, dan kun je wel een boete van 95 euro krijgen.”

Wat kunnen de instellingen zelf doen tegen studenten of medewerkers die weigeren om een mondkapje te dragen? Volgens Hendrikx kwam dit tot voor kort nauwelijks voor. “Maar anders moet de instelling in gesprek met zulke weigeraars. Zeggen dat ze een boete kunnen krijgen helpt misschien, al kunnen instellingen die niet zelf uitschrijven.”

En als dat allemaal niet helpt? “Uiteindelijk is het aan de instellingen om passende maatregelen te nemen; ze kunnen iemand bijvoorbeeld schorsen.”

Facebook Twitter Whatsapp Mail