Geen ledenraadpleging GroenLinks

De leden van GroenLinks kunnen niet stemmen over het leenstelselakkoord dat de partij woensdag ondertekende. Het idee om de basisbeurs af te schaffen stond namelijk al in het verkiezingsprogramma, aldus een woordvoerder.

GroenLinks wil vaker de leden raadplegen in fundamentele kwesties, zei fractievoorzitter Bram van Ojik begin vorig jaar. Partijen zouden op die manier de kloof kunnen dichten tussen de bestuurders en de leden. Toen het akkoord over het afschaffen van de basisbeurs vorige week naar buiten kwam, werd er op gezinspeeld: zal GroenLinks dit gaan voorleggen?

Dat is niet het geval. De plannen met het hoger onderwijs komen voor zo’n ledenraadpleging niet in aanmerking. “In grote lijnen stond dit al in ons verkiezingsprogramma”, aldus een woordvoerder. Dat het akkoord een compromis is en dus niet helemaal overeenkomt met de wensen van GroenLinks, is volgens hem geen probleem: “Er is veel overleg geweest met de leden.”

Maar de jongeren van GroenLinks zijn niet blij met het afschaffen van de basisbeurs. Volgens DWARS-voorzitter Hugo van Halder is de invoering van een leenstelsel een slecht idee. “Een dergelijk stelsel verhoogt de sociale ongelijkheid en verlaagt de toegankelijkheid van het Hoger Onderwijs. Daar zouden sociale partijen nooit voor moeten tekenen.”

Advertentie