Geen Leidse wetenschappers betrokken bij fraude

Er zijn geen aanwijzingen dat onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum betrokken zijn bij de wetenschappelijke fraude van de Rotterdamse hoogleraar en internist Don Poldermans. Dat concludeert een Leidse onderzoekscommissie.

Afgelopen najaar kwam aan het licht dat Poldermans bij meerdere onderzoeken onjuiste en verzonnen data had gebruikt. Omdat hij regelmatig samenwerkte met Leidse onderzoekers, stelde het LUMC een onderzoekscommissie in. Die moest onder meer de eventuele betrokkenheid van een Leidse hoogleraar bekijken die tussen 2000 en 2011 meer dan driehonderd artikelen publiceerde met Poldermans.

Poldermans’ inbreng in Leids onderzoek betrof volgens de commissie met name het ontwerp van studies en eindredactie van artikelen. Hij was niet betrokken bij de selectie en verwerking van data afkomstig van Leidse patiënten en heeft die niet kunnen manipuleren.

Het aandeel van Leidse wetenschappers in de publicaties van Poldermans zou zich hebben beperkt tot meedenken “in de conceptuele fase en het redigeren van de concept tekst”. Soms was de omvang van hun inbreng echter moeilijk vast te stellen. De commissie vraagt zich daarom af of ze zich wel co-auteur van de publicaties hadden moeten noemen. Verder merkt ze op dat de contacten met Poldermans altijd via dezelfde Leidse onderzoeker liepen, de anderen kenden hem vaak niet eens.

De onderzoekscommissie werd geleid door LUMC-hoogleraar Fleuren. Daarin zaten ook hoogleraren van het AMC en het Rotterdamse Erasmus MC.

Advertentie