Geen Utrechtse master krijgt van Keuzegids predicaat ‘excellent’

De dertien ‘excellente’ opleidingen (in een gids met 1.200 masters) krijgen van studenten de maximale score op alle onderdelen: inhoud, docenten, toetsing, sfeer en voorbereiding op de loopbaan. In het lijstje staan drie masters van dIn het lijstje staan drie masters van de Vrije Universiteit en drie van de Utrechts-Tilburgse business school TIAS.

Geen totaalscores
De Keuzegids Masters baseert zich sinds 2020 alleen nog op studentenoordelen uit de Nationale Studenten Enquête (NSE). Cijfers over het studiesucces (uitval en studietempo) zijn niet beschikbaar voor masteropleidingen.

“De mening van studenten is zeer waardevol”, meent de redactie, “maar niet genoeg om iets te zeggen over de kwaliteit van de opleiding.” Deze Keuzegids bevat daarom geen ranglijstjes van instellingen en ook geen totaalscores van opleidingen.

Utrechtse scores
In de Keuzegids worden 80 Utrechtse masters besproken. Op de Utrechtse mastersite staan maar liefst 161 masters. Dat komt omdat de UU geen onderscheid maakt tussen opleidingen en programma's. De opleiding is de officieel geaccrediteerde master die op het diploma komt te staan, onder zo'n opleiding kunnen meerdere programma's vallen. "Wij nemen in principe alle geaccrediteerde masters mee in de gids. Bij de mastervergelijking noemen we dan ook vaak de specialisaties nog", legt een woordvoerder van de Keuzegids uit.

Lang niet al deze masters krijgen een studentenbeoordeling, deels omdat er geen studentenoordelen zijn, deels omdat het aantal studenten te klein is om er zinvol een oordeel over te vellen.

Over de hele linie valt op dat de meeste masters het moeten doen met een gemiddelde score. Er zijn een paar uitschieters omhoog en een paar uitschieters naar beneden. De score voor docenten is opvallend vaak positief en studenten zijn blij dat veel Utrechtse masters een stagemogelijkheid bieden. De voorbereiding op de arbeidsmarkt scoort over het algemeen lager, vreemd genoeg ook bij de informaticamasters.

De hoog gewaarde masters zijn de researchmaster Neerlandistiek, History & Philosophy of Science, International Relations en Development & Socialisation in Childhood and Adolescence. De drie laagst gewaardeerde Utrechtse masters zijn Criminology, International Economics & Business en Geographical Sciences.  

Ranglijsten
Tot 2020 bevatte de Keuzegids Masters nog wel ranglijsten. De redactie kon toen nog gebruikmaken van de oordelen van deskundigen over opleidingen. Die kwamen uit de accreditatie van kwaliteitsbewaker NVAO. Maar tegenwoordig zijn die oordelen niet meer gedifferentieerd. ‘Goed’ en ‘uitstekend’ bestaan niet meer, het is voldoende of onvoldoende.

De huidige studentenoordelen kunnen volgens de redactie zelfs niet worden vergeleken met scores in voorgaande jaren, omdat de vragenlijst van de NSE is herzien. Die vragenlijst is niet van de Keuzegids, maar van de stichting Studiekeuze123. Die verzorgt de enquête in opdracht van het ministerie van Onderwijs. Universiteiten, hogescholen en studenten praten mee over de vragenlijst.

 

Advertentie