Geesteswetenschappen moeten studiekiezers voorlichten over gele kaart

Afgekeurde opleidingen in de geesteswetenschappen moeten ook hun aankomende studenten informeren over de problemen met de onderwijskwaliteit, vindt minister Bussemaker.

Het is hun wettelijke taak om aspirant-studenten goede informatie te verschaffen, stelt Bussemaker in antwoord op schriftelijke vragen van de Tweede Kamer. Ook de huidige studenten moeten ervan op de hoogte worden gesteld als hun opleiding een gele kaart krijgt van onderwijskeurmeester NVAO.

De Kamerleden hadden een waslijst aan vragen ingediend, nu 26 opleidingen in de geesteswetenschappen door het ijs zijn gezakt. Bussemaker vindt de vele onvoldoendes in de geesteswetenschappen zorgelijk, maar wijst erop dat de opleidingen allemaal een herstelplan hebben ingediend.

Bovendien zijn sommige opleidingen afgekeurd doordat ze te hoge eisen aan de bachelorstudenten stelden, in plaats van te lage. Dan voldoen studenten niet aan de ambities van de opleiding, die daarom wordt afgekeurd. En dat, terwijl de studenten eigenlijk goed genoeg zijn voor een bachelordiploma.

De diploma’s zijn allemaal rechtmatig toegekend, want van fraude was geen sprake. Studenten hoeven zich daarom geen zorgen te maken over hun diploma, vindt de minister. Mochten ze dat toch doen, dan kunnen ze contact opnemen met de examencommissie van hun opleiding.

Kamerleden wilden van de minister weten of de kwaliteitsbewaking volgens haar goed werkt. Zij vindt van wel: de zwakke opleidingen komen immers bovendrijven en gaan hun kwaliteit verhogen.

Vroeger konden visitatiecommissies die de opleidingen tegen het licht hielden maar twee oordelen vellen: voldoende of niet. Zoals Bussemaker het uitdrukt: het stoplicht stond op groen of op rood. Tegenwoordig kunnen ze het licht ook op oranje zetten. Opleidingen krijgen de kans eventuele problemen met de kwaliteit van hun onderwijs binnen één of twee jaar te verbeteren. Dat leidt tot strengere oordelen en verbetering van het onderwijs, aldus de minister.

Advertentie