Geesteswetenschappen weer aan de maat

 Van de 26 opleidingen in de geesteswetenschappen die een gele kaart kregen van onderwijskeurmeester NVAO, kunnen er 25 weer opgelucht ademhalen. Het eindniveau van de afstudeerscripties is weer op peil.

Twee jaar geleden beoordeelde de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie 212 bachelor- en masteropleidingen in de geesteswetenschappen. Daarvan bleek dertien procent (26 opleidingen) niet aan de eisen te voldoen. De afstudeerscripties, van onder meer de UU,  bleken niet van academisch niveau. De opleidingen kregen één tot twee jaar de tijd om orde op zaken te stellen. En met resultaat: 25 van de 26 opleidingen zijn daarin geslaagd. Eén opleiding wordt dit najaar beoordeeld.

De NVAO is tevreden: de opleidingen besteden nu meer aandacht aan schrijf- en onderzoeksvaardigheden en hebben de begeleiding van scriptiestudenten geïntensiveerd. Bij de beoordeling van de scripties worden bovendien meerdere docenten ingeschakeld. In één moeite door hebben veel opleidingen ook het onderwijsprogramma verbeterd en hun leerdoelen aangescherpt.

Verder stelt de NVAO vast dat de examencommissies bij de opleidingen belangrijker zijn geworden. Ze hebben nu een grotere rol in het toetsbeleid en het monitoren van de kwaliteit van de scripties. 

DUB berichtte eerder al over de vier Utrechtse opleidingen die na een onvoldoende nu weer in orde zijn bevonden.

Advertentie