Vijf kandidaten dingen naar twee prijzen

Genomineerden studentenprijzen bekend

deel de duif foto twitteraccount Karien van Gennip
Aftrap van 'Deel de Duif' met minister Karien van Gennip. Noa is tweede van rechts. Foto van twitteraccount minister Van Gennip

Psychologiestudent Noa Duizend en biologiestudent Kjeld Werther komen in aanmerking voor de studentenprijs Maatschappelijke Impact. Noa is een student met een Joodse achtergrond. Samen met een andere Joodse student en twee studenten met een Islamitische achtergrond zette zij vorig jaar het initiatief ‘Deel de Duif’ op. Zij proberen onder meer door gastlessen en dialoogbijeenkomsten op onderwijsinstellingen de polarisering rondom het geweld in Gaza onder jongeren tegen te gaan. 

Kjeld zet zich al enkele jaren in voor de bescherming van de oceanen. Op zijn advies kent het Wereldnatuurfonds sinds kort een jongerenraad. Daarnaast heeft hij ervoor gezorgd dat de Early Career Ocean Professionals nu een Nederlandse tak heeft. Binnen die community kunnen jongeren die zich professioneel met onderzoek naar de oceanen willen bezighouden elkaar ontmoeten.

Voor de prijs voor de auteur van de beste masterscriptie zijn drie pas afgestudeerden in de race. Femke Lenderink voltooide haar geneeskundemaster met een onderzoek naar de invloed van ouders op de long- en hartfunctie - en daarmee op de fitheid - van kinderen met een aangeboren hartafwijking. Bilyana Manolova (master Comparative Literary Studies) onderzocht op basis van literaire teksten hoe inwoners van Bulgarije, Rusland en Oekraïne de overgang van socialisme naar kapitalisme ervaren. 

De derde kandidaat is masterstudent Computing Science en History & Philosophy of Science Marien Raat. Hij liet in zijn afstudeeronderzoek zien dat de rekenkracht van computers wellicht minder snel op grenzen stuit dan de beroemde Britse wiskundige Alan Turing ooit betoogde. Marien wordt door de jury gezien als niets minder dan een genie in zijn vak, zo is in een persbericht van de UU te lezen.

Vicevoorzitter van het UU-bestuur Margot van der Starre maakt tijdens de Opening van het Academisch Jaar op 2 september in de Domkerk de winnaars bekend. Zij krijgen elk een oorkonde en een geldbedrag van 1500 euro.

Advertentie