In april 2006 lag de Heidelberglaan ook open, fietsers en voetgangers kwamen in het gedrang.

Gezocht: leuke fietsomleiding voor Heidelberglaan

Body: 

Hoe zorgen we ervoor dat fietsers op een leuke manier worden omgeleid als de Heidelberglaan volgend jaar op de schop gaat? Voor die niet geringe uitdaging staat Springlab.

Hoe zorgen we ervoor dat fietsers op een leuke manier worden omgeleid als de Heidelberglaan volgend jaar op de schop gaat? Voor die niet geringe uitdaging staat Springlab.

Volgens plan starten de werkzaamheden voor de Uithoftram in het hart van De Uithof halverwege 2015. In de periode daarna rijden de bussen over het fietspad van de Padualaan en de Heidelberglaan. Fietsers worden omgeleid via de Cambridgelaan en de Leuvenlaan. Maar zullen fietsers braaf die omleiding gaan volgen?

Jan-Paul de Beer van Springlab vreest van niet. “We zien dat nu al: daar waar fietsers moeten omrijden, fietsen ze vaak gewoon op de stoep. Dat zal bij de Heidelberglaan ook gebeuren, denken wij, zeker ook omdat alle hoofdingangen van alle gebouwen aan de Heidelberglaan liggen.”

Samen met het Utrecht Science Park gaat Springlab onderzoeken of er een leuke manier is om fietsers over de alternatieve routes te laten peddelen. “Nu worden fietsers door middel van verkeersregelaars of gebiedende borden omgeleid. Maar je ziet ook dat fietsers de alternatieve routes niet gebruiken. Wij gaan zoeken naar een manier om fietsers op een leukere manier te wijzen op de omleiding. Wij denken dat fietsers dan meer geneigd zijn de alternatieve route te volgen.”

Het project is nu in voorbereiding, zegt De Beer. “In december gaan we met de instellingen en bedrijven van het Utrecht Science Park, de gemeente en de bouwpartijen om tafel. Daarna volgen brainstormsessies met experts en studenten. We willen ons plan presenteren als de Tour in Utrecht is.”

Met fietsplan voor De Heidelberglaan valt onder het project Happy Biking van Springlab dat als missie heeft om “het leven actiever” te maken door “innovatieve ideeën met een échte oplossing te bedenken”, aldus De Beer die met het Springlab gehuisvest is in The Office aan de Heidelberglaan. “Happy Biking is een project om Utrecht leuker voor de fietser te maken.”

Springlab wil het fietsplezier ook elders in de stad verbeteren. Sinds deze maand kan iedereen via een online poll laten weten wat zijn of haar grootste fietsfrustratie is. Het gaat dan om de binnenstad. Zijn het de drukke fietspaden, de fout afgestelde verkeerslichten, de bouwput rond het station? Of erger je je als fietser aan iets heel anders? “Iedereen kan nog tot eind november stemmen. Dan willen we die grootste frustratie gaan oplossen.”

Facebook Twitter Whatsapp Mail