Onderzoeker wil afwijzingen bij online daten minder pijnlijk maken

‘Ghosten is normaal geworden’

tinder
Afbeelding: Denis Bocquet / Creative Commons Attribution 2.0 Generic / Flickr

Ghosten is de meest gebruikte afwijsmethode bij het online daten. Dat blijkt uit een artikel dat universitair docent Taal en Communicatie Tess van der Zanden samen met haar Gentse collega Janneke Schokkenbroek publiceerde in het tijdschrift Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking

“We wisten uit andere onderzoeken al dat mensen die geghost worden, zelf ook vaker mensen ghosten. Maar wat ons in dit onderzoek vooral verbaasde was dat ghosten ook gebeurt nadat er al heel wat contact is geweest. Ghosten is genormaliseerd.”

Het artikel van Schokkenbroek en Van der Zanden combineert de data van twee verschillende enquêtes die verspreid werden onder studenten. 

Het eerste onderzoek laat zien welke methodes van afwijzen het meest gebruikt worden en wat voor effect die methodes hebben op de afgewezenen. De respondenten waren afkomstig uit het netwerk van twee masterstudenten en zaten vrijwel allemaal op Tinder.

Bij het tweede onderzoek werd ook gekeken naar de redenen waarom mensen zeggen iemand af te wijzen en welke redenen afgewezen daters te horen hebben gekregen. Eerstejaars studenten vonden hiervoor 325 respondenten in hun netwerk.

Zelfs na 31 berichtjes 
In de eerste enquête werden vier methodes voorgelegd waarmee online daters iemand afwijzen; ‘ghosten’, en dus gewoon niets meer van je laten horen; ‘ontmatchen’, waardoor iemand je geen berichten meer kan sturen; en afwijzen via een bericht mét uitleg én zonder een uitleg. De vraag was hoe mensen bij hun laatste keer online daten waren afgewezen.

Ook werd gevraagd hoeveel berichten er waren uitgewisseld voordat het contact werd verbroken: minder dan 5 uitgewisselde berichten, 6-15, 16-30 en 31 of meer. 

Ruim 62 procent van de 177 bevraagde studenten gaf aan dat ze bij hun laatste afwijzing geghost werden. Het maakt daarbij niet uit in welk stadium van contact ze zaten, maar de grootste groep (iets meer dan een derde) overkwam het na meer dan 31 berichten.

“Afgewezen worden, is altijd pijnlijk,” vervolgt Van der Zanden. Volgens haar is ghosten vooral pijnlijk omdat het afsluiten van een contact door het gebrek aan uitleg moeilijk is. Daarom denkt ze dat ghosten ook op lange termijn pijn blijft doen. “Je blijft toch met vragen zitten.”

Maar een uitleg geven bij de afwijzing is niet per se de oplossing, blijkt uit het onderzoek. Want dat wordt nog pijnlijker ervaren. Van der Zanden denkt dat dit kan liggen aan het langere contact dat er vaak aan dit type afwijzing vooraf gaat. In 63 procent van de gevallen gebeurt dit na een uitwisseling van meer dan 31 berichtjes, zo laten de resultaten zien. “Dat zorgt al snel voor meer pijn, maar de uitleg geeft wel de mogelijkheid om het volledig af te kunnen sluiten,” aldus Van der Zanden.

In hun tweede onderzoek keken Van der Zanden en Schokkenbroek naar de redenen voor afwijzing bij online dating. Opvallend daarbij is dat afgewezenen een andere reden opgeven dan de afwijzers. 

Zo zeggen bijvoorbeeld twintig van de 68 afwijzers dat ‘geen (romantische) connectie’ de reden was voor hun laatste afwijzing, terwijl dat bij maar bij één van de 24 afgewezenen de reden was die zij te horen kregen. 

“Als communicatiewetenschapper is dit interessant voor vervolgonderzoek. Als we de daadwerkelijke en de gegeven reden voor een afwijzing naast elkaar kunnen leggen, kunnen we veel leren over de strategieën en de keuzes van afwijzers.”

Stoppen met online daten?
Volgens Van der Zanden betekent dit onderzoek niet dat we moeten stoppen met online daten: “Online daten heeft veel voordelen. Je ontmoet makkelijker mensen buiten je bubbel en het is ideaal voor mensen die niet het lef hebben om in het echt op iemand af te stappen.” 

Wel adviseert ze om niet te lang in de onlinewereld te blijven hangen en het wat persoonlijker te maken: “Spreek snel eens af, of ga eens videobellen.”

De onderzoeker denkt niet dat de afwijscultuur uit zichzelf gaat veranderen in de komende jaren. Maar “apps kunnen helpen”, voegt ze toe. “Janneke kwam met het idee dat apps een pushmelding kunnen sturen als er al enige tijd geen contact is geweest met een match. Daarbij kunnen dan opties worden gegeven om het afwijzen wat minder pijnlijk te maken.”

Zelf wil ze ook haar steentje bijdragen: “Ik hoop dat wij over twee jaar richtlijnen hebben geschreven voor de minst pijnlijke manier van afwijzing. Die richtlijnen kunnen de apps gebruiken in bijvoorbeeld hun push-meldingen.” 

Uitnodiging 
Van der Zanden hoopt dat dit onderzoek andere onderzoekers uitnodigt om dieper in het online daten te duiken. “Er was weinig bekend over dit onderwerp en we hopen dat dit aanzet tot vervolgonderzoek. Zeker omdat de resultaten interessante vervolgvragen oproepen.”

Advertentie