Gratis met je professor naar de bios

Na een mooie film is het goed discussiëren, foto Jan Willem Groen Fotografie.

Bioscoopje pakken om vervolgens mee te kunnen praten over het Higgsdeeltje of smeltende poolkappen? Studium Generale zoekt vanaf maandag naar de raakvlakken tussen films en wetenschap.

Movies & Science, what’s in a name? Dit najaar plof je viermaal in het pluche van filmtheater ’t Hoogt in goed gezelschap van een wetenschapper. Na een film of documentaire over een actueel onderwerp ga je met hem of haar in gesprek: klopte de film een beetje? En, belangrijker, heeft de wetenschap oplossingen voor de vertoonde penarie en misère?

Waar de reeks eerder in het teken stond van ‘de stad’ en ‘identiteit’, is het dit jaar bètawetenschappen dat de klok slaat. Want: de faculteit bestaat nu tien jaar in huidige vorm - en dat mag best gevierd worden. Vier takjes van sport worden belicht. Zo kijken we naar smeltende poolkappen én naar oplossingen om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen wat in te dammen.

Maandag dodelijke-virussendag
Maandag wordt afgetrapt met de film Contagion (2011, natuurlijk mét Kate, Gwyneth en Matt). Een dodelijk virus trekt razendsnel de aarde over - en terwijl de medische wereld naarstig naar een geneesmiddel zoekt, probeert de bevolking te overleven. Dat mag wat overdreven klinken, maar de realiteit is minder ver weg dan we denken: de recente Ebola- en SARS-uitbraken zorgden voor veel paniek en slachtoffers.

Albert Heck, hoogleraar Scheikunde en Farmaceutische wetenschappen, praat na met het publiek. “Contagion is behoorlijk realistisch, maar het blijft een Hollywoodfilm: hij loopt goed af. Hoewel een kwart van de wereldpopulatie sterft, wordt binnen twee jaar een vaccin ontwikkeld. Ik vraag me af of dat wel kan, want in de realiteit duurt dat doorgaans veel langer. We bespreken in ieder geval de bottlenecks rondom vaccin-ontwikkeling én hoe zoiets moleculair in elkaar steekt.”

Bèta: ook voor échte Alfa’s
De bioscoopsetting is perfect voor een goede discussie, legt Laura Mol, programmamaker bij Studium Generale, uit. “Het zaaltje is gezellig en intiem, en achteraf blijft óók de wetenschapper hangen aan de bar, om verder te praten.” Kennis van zaken is trouwens niet nodig. “Het programma is bedoeld voor iedereen die de academische horizon wil verbreden. Begrijp je iets niet? Je vraagteken wordt hier snel weggenomen.”

En Mols favoriet in de reeks? Da’s Particle Fever die op 7 december staat geprogrammeerd. “Hierin komt de menselijke kant van wetenschap naar voren: je volgt theoretische en experimentele fysici bij CERN in hun zoektocht naar het Higgs-deeltje. Oók heel toegankelijk voor de ‘alfa’ die misschien afgeschrikt wordt door de bètawetenschap.”

Movies & Science,  Filmtheater ’t Hoogt (Hoogt 4). 7 sept, 5 okt, 2 nov & 7 dec, 19.00-21.30 uur. Gratis entree. Zeker zijn van een plekje? Bestel hier je kaartje.

Advertentie