Groningse campus in China stuit op verzet bij universiteitsraad

Het universiteitsbestuur is al ruim twee jaar bezig om een campus van de grond te krijgen in de Chinese stad Yantai. Daarvoor is toestemming nodig van de universiteitsraad, maar die lijkt er na vele discussies nu toch niet te komen.

Lijst Calimero, die de belangen van studenten behartigt, is bang dat de reputatie van de RUG zal lijden onder de komst van de campus. Ook is ze er niet van overtuigd dat de kwaliteit van het onderwijs erdoor verbetert en ze vreest zelfs voor de waarde van de RUG-diploma’s. Het is de eerste keer dat studenten in de raad zich zo fel uitspreken tegen de plannen.

Reputatieschade
Ook de personeelsfractie plaatst vraagtekens bij het plan voor een Chinese vestiging, die volgens het Groningse bestuur goed zou zijn voor de reputatie en studentenaantallen van de RUG. “Ten eerste zie ik niet direct in waarom international classrooms in China zo positief zijn voor Groningen”, zegt voorzitter Bart Beijer van de personeelsfractie. “En als het slecht gaat in Yantai, levert dat reputatieschade op.”

Ook de Tweede Kamer maakt zich zorgen over de mensenrechten in China, waar dissidenten worden opgepakt of uitgezet naar het buitenland. Kritisch publiceren over bijvoorbeeld (voormalige) politieke leiders kan leiden tot ontslag of vervolging.

Opgepakt
“Dat is een lastig punt, het huidige voorstel rept niet over de mensenrechten”, aldus Beijer. “Maar zelfs als de academische vrijheid op de campus is gewaarborgd, blijft het de vraag of die ook nog geldt als je voet buiten het terrein zet. Wie zegt dat je dan niet wordt opgepakt?”

De Landelijke Studentenvakbond is blij met de opstelling van de universiteitsraad. “Nederlandse universiteiten moeten zich richten op Nederland en onderwijs hier. De campus is een veel te groot project, waarbij de kwaliteit van Nederlandse opleidingen ook in gevaar komt”, zegt voorzitter Tariq Sewbaransingh. Ook volgens hem is het gebrek aan academische vrijheid een reden om de plannen af te blazen. 

De universiteitsraad stemt volgende week over de plannen. Later vandaag volgt er nog overleg met het bestuur van de universiteit.   

Druk
Eerder deze week zette uitgever Cambridge University Press artikelen van haar tijdschrift China Quarterly weer online. Na druk van de regering in Peking verwijderde de uitgever kritische artikelen, maar zij zwichtte uiteindelijk na een petitie van ruim zeshonderd wetenschappers uit Europa en de Verenigde Staten, die dreigden met een boycot.

Advertentie