Hacker vervalst peer review

Uitgeverij Elsevier heeft elf wetenschappelijke artikelen teruggetrokken, nadat een hacker het systeem had gekraakt om rapporten van peer reviewers te vervalsen. De auteurs mogen hun werk opnieuw indienen.

Elsevier bevestigt het bericht van weblog Retraction Watch. Iemand hackte het systeem van de uitgeverij en vervalste de e-mailadressen van wetenschappers die geregeld worden uitgenodigd om ingestuurde artikelen te beoordelen. In hun naam schreef de hacker vervolgens positieve beoordelingen.

Als de reviewers enthousiast zijn over een artikel is de kans groot dat de redactie het inderdaad zal plaatsen. Het is niet duidelijk welk belang de hacker had. De wetenschappers zelf lijken niet bij de kraak betrokken.

Fraude met peer review komt vaker voor. Zo mogen wetenschappers vaak zelf suggesties doen welke collega’s geschikt zouden zijn om hun artikel te beoordelen. Als ze daarbij valse e-mailadressen doorgeven – en de redactie let niet op – krijgen ze de kans om hun eigen werk te beoordelen.

“Fake reviews are becoming an increasingly challenging issue for publishers, but one we’re prepared to confront”, aldus Elsevier.

Advertentie