Nu nog directeur-generaal van het RIVM

Hans Brug wordt nieuwe UU-voorzitter

Hans Brug, foto Bas Niemans
Hans Brug, foto Bas Niemans

Met Hans Brug (1963) kiest de UU voor een voorman die zijn sporen in de academische wereld ruimschoots verdiend heeft. De nieuwe UU-voorzitter is nu nog directeur-generaal van het RIVM, maar had daarvoor een lange wetenschappelijke en bestuurlijke loopbaan bij verschillende Nederlandse universiteiten.

Na een studie Humane Voeding in Wageningen promoveerde Brug als gezondheidswetenschapper in Maastricht. Aan die universiteit werd hij  hoogleraar. Later had hij ook leerstoelen in Rotterdam en de Vrije Universiteit. Op dit moment is hij nog hoogleraar Health Behaviour aan de UvA. 

Daarnaast was hij decaan van de faculteit Sociale Wetenschappen van de Open Universiteit. Ook zat hij als faculteitsdecaan in de Raad van Bestuur van het VU Medisch Centrum. Voor zijn benoeming in 2018 bij het RIVM was hij decaan van de faculteit Maatschappij & Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.

Voorzitter Karin Laglas van de Raad van Toezicht van de UU is blij met benoeming: “Hans is een ervaren, besluitvaardige en empathische leider met brede academische ervaring. Hij is gericht op samenwerking en zet zich actief in voor sterke verbindingen met de maatschappij. Zijn toegankelijke en energieke stijl passen goed bij de UU, en we zijn er dan ook van overtuigd dat hij de juiste persoon is voor de rol van voorzitter.”

Bij het RIVM stond Brug aan het roer tijdens de coronacrisis en de nog steeds voortslepende stikstofcrisis. Die organisatie merkte als geen andere dat wetenschappelijke instituten niet langer als vanzelfsprekend over gezag beschikken en steeds vaker een weerwoord krijgen van burgers, belangenorganisaties en politici. 

Brug kreeg bij het RIVM ook te maken met het lastige verhuisdossier. Het RIVM had in 2018 al moeten verhuizen van Bilthoven naar het Utrecht Science Park, maar de bouw van een nieuwe onderkomen stuitte meermaals op problemen. Het gebouw staat er nu, maar is nog steeds niet in gebruik genomen.

Hans Brug is de opvolger van Anton Pijpers. Die neemt per 1 november na twee termijnen afscheid van de universiteit en gaat met emeritaat. Pijpers maakte meer dan tien jaar deel uit van het UU-bestuur, aanvankelijk als vicevoorzitter en vanaf 2017 als voorzitter. Zijn tijd als student Diergeneeskunde meegeteld was Pijpers ruim veertig jaar aan de UU verbonden.


DUB kon de nieuwe UU-voorzitter per mail enkele vragen voorleggen. Hieronder in verkorte vorm de antwoorden:

Waarom had u interesse in deze functie? 
“In het Strategisch Plan van de Universiteit Utrecht staat bijna letterlijk dat de UU wil helpen de wereld een beetje beter te maken door bij te dragen aan het oplossen van de grote problemen van deze tijd. De UU wil dat doen op basis van samenwerking, binnen de Utrechtse universitaire gemeenschap, en met partners daarbuiten, van lokaal tot internationaal. Die missie is de mijne. De rode draad in mijn loopbaan is ‘kennis voor de samenleving’.  

“In de periode dat ik leiding mocht geven aan het RIVM, heb ik heel direct ervaren hoe noodzakelijk goede wetenschappelijke kennis is voor samenleving en beleid. Dat werd duidelijk in onder andere de stikstof-, Covid- en PFAS-dossiers. Ik zag ook hoe die kennis onder druk kan staan, of in twijfel kan worden getrokken. En hoe belangrijk samenwerking is, onder andere met universiteiten, waaronder zeker ook de Universiteit Utrecht.   

“Een paar van mijn intimi kunnen bevestigen dat ik op hun vraag 'wat zou je na het RIVM nog willen doen?', zonder aarzelen antwoordde dat ik heel graag en overtuigd mijn vinger voor zou opsteken als de positie van voorzitter van het CvB van de UU vacant zou komen. Ik zie de UU als een heel mooie en heel goede, maar niet te opschepperige brede universiteit. Een instelling met een rijke historie, een minstens zo rijke toekomst en een cruciale rol in het heden.”

U begint op een moment dat universiteiten het lastig hebben, financieel en in de publieke beeldvorming. Dat heeft u niet afgeschrikt? 
Dat motiveert mij alleen maar meer. Het vertrouwen in de samenleving voor wetenschap en wetenschappers is nog steeds groot, maar het maatschappelijk en breed politiek draagvlak voor universiteiten vraagt wel echt aandacht.

“Natuurlijk zie ik de spanningen. In eerdere functies, en zeker de afgelopen jaren bij het RIVM, heb ik gemerkt hoe belangrijk het is om juist ook onder druk en bij grote drukte rust te bewaren, naar elkaar te blijven luisteren en koersvast te blijven handelen.

“Ik denk dat mensen die mij kennen en mij als bestuurder hebben meegemaakt zullen zeggen dat ik zeker niet een 'afstandelijke bestuurder' ben, maar als iemand die aanwezig is, open is, en open staat voor en op zoek gaat naar tegenspraak, zeker ook als het lastig wordt. Zo wil ik ook graag als bestuursvoorzitter bij de UU blijven werken.”

Heeft u een band met de stad/regio Utrecht? 
“Zeker, ik woon met heel veel plezier in de provincie, in Doorn. Ik ben met grote regelmaat in de stad, ik ben voorzitter van de Raad van Toezicht van Utrechts Landschap, ik zit vanuit mijn functie bij het RIVM in de Economic Board Utrecht, en mijn vrouw heeft jarenlang voor de provincie Utrecht gewerkt. En ik ben een fervent fietser waardoor ik iedere (uit)hoek van de regio wel heb verkend.”

Hoe gaat u zich voorbereiden op uw nieuwe functie? 
“Ik hoop in de komende maanden, voor ik echt begin, alvast wat nader kennis te gaan maken met een aantal toekomstige collega’s bij de UU. En er wordt een mooi ‘inwerkdossier’  voor me voorbereid, waarmee ik me vast nader ga verdiepen in achtergrondinformatie van en over de UU. Maar dat is natuurlijk nog wel droogzwemmen. Ik zie er enorm naar uit om straks echt bij de UU te beginnen, en dan begint ook het beste en belangrijkste inwerken: learning by doing.”

Advertentie