Hans Clevers wint onderzoeksprijs internetmagnaten

Hoogleraar moleculaire genetica en KNAW-voorzitter Hans Clevers is één van de elf winnaars van de nieuwe Breakthrough Prize. De prijs is een initiatief van topmannen van Facebook en Google.

De drie Sillicon Valley-tycoons Mark Zuckerberg (Facebook), Sergey Brin (Google) en de Russische durfinvesteerder Yuri Milner beloonden woensdag 11 vooraanstaande wetenschappers met ieder 3 miljoen dollar. De initiatiefnemers willen met de Breakthrough Prize in Life Sciences het onderzoek naar kanker, diabetes, Parkinson en andere ziekten een financiële impuls geven.

De Utrechtse hoogleraar Hans Clevers  is één van de gelukkigen. Clevers maakte naam als darmonderzoeker. Met zijn onderzoek binnen het Hubrecht Laboratorium naar de vorming van darmweefsel en de rol van stamcellen daarbij, bracht hij zogenaamde regeneratieve geneeskunde dichterbij. Dit jaar ontdekte Clevers ook de stamcel van de lever.

In The Guardian zei Clevers dat hij een deel van het prijzengeld zal gebruiken om 150 van zijn medewerkers en collega’s samen te brengen voor een symposium in Amsterdam. "We'll have a big party."

Naast Clevers viel ook de van oorsprong Nederlandse celbiologie Titia de Lange in de prijzen.  Zij werkt voor de Rockefeller University.

De Breakthrough Prize in Life Sciences wordt een jaarlijkse prijs, vanaf volgend jaar bestemd voor vijf wetenschappers. Iedereen kan een kandidaat nomineren. De prijs onderscheidt zich verder van de Nobelprijs doordat ook groepen onderzoekers de prijs kunnen winnen. Bovendien is het mogelijk de prijs tweemaal te winnen.

De jury van de prijs bestaat uit alle oud-prijswinnaars. De eerste prijzen worden in augustus uitgereikt in New York.

Yuri Milner stelde vorige jaar een vergelijkbare prijs in voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek in de natuurkunde. De Fundamental Physics Prize werd toegekend aan Stephen Hawking, aan Edward Witten en aan de ontdekkers van het Higgsdeeltje.

Deze maand vertelde Clevers tijdens een bijeenkomst van Studium Generale over zijn onderzoek. Voor het publiek van niet-ingewijden had hij de presentatie “schoonmoederproof” gemaakt.

Advertentie