Rector maakt tweede termijn niet af

Henk Kummeling vertrekt als rector bij Dies 2025

Henk Kummeling, foto UU

Kummeling (63) begon als rector van de universiteit in 2018. Daarvoor was hij decaan van de faculteit Recht, Economie, Bestuur & Organisatie (Rebo). Kummeling is hoogleraar Staats- & Bestuursrecht en sinds 2022 voorzitter van de landelijke Staatscommissie Rechtsstaat.

Als rector heeft Kummeling zich vooral beziggehouden met de doorontwikkeling van het Utrechts onderwijsmodel. Zo heeft hij zich sterk gemaakt voor interdisciplinair onderwijs en community engaged learning. Op het gebied van onderzoek was Kummeling een van de drijvende krachten achter open acces en Erkennen & Waarderen. 

De ideeën van de rector over de toekomst van de universiteit verwerkte hij vorig jaar in het boek De Universiteit in Transitie dat hij samen schreef met Manon Kluijtmans, toenmalig directeur van het Centrum for Academic Teaching en Frank Miedema, de toenmalig decaan Open Science. 

In een gesprek met de Raad van Toezicht heeft de rector aangegeven zijn tweede termijn niet af te willen maken. Dat maakte de universiteit vandaag bekend. Die termijn zou oorspronkelijk lopen tot juni 2026. Enerzijds denkt Kummeling dat de belangrijkste doelstellingen nu ‘stevig op de rails’ staan en kan hij een voortijdig vertrek verantwoorden. Anderzijds voelt hij de behoefte om als universiteitshoogleraar meer bezig te gaan met het onderwijs en het onderzoek in de praktijk. “Ik merk dat er nationaal en internationaal veel ontwikkelingen zijn in het staatsrecht, dat ik weer meer tijd wil besteden aan mijn vakgebied als hoogleraar.” 

Naast Henk Kummeling bestaat het College van Bestuur uit voorzitter Anton Pijpers en vicevoorzitter Margot van der Starre. Chiara Stam is tot 1 september 2024 studentassessor in het CvB en wordt in september opgevolgd door Niels Vreeswijk. 

De procedure om een opvolger voor Kummeling te zoeken, zal op korte termijn worden opgestart. Het is nog niet duidelijk of zijn opvolger bij de Dies in 2025 direct zal aantreden.

 

Advertentie