Het Beste Ontbijt van Utrecht

Verslaggever Matthijs keurt de ontbijtjes

Waar in Utrecht haal je het beste ontbijt-to-go? Dat vroeg DUB aan de lezers midden september. Er is gestemd, er is getest, er is een winnaar en er is een voedingsspecialist die antwoord geeft op de vraag wat een goed ontbijt is.

DUB stelde een poll samen en vroeg jullie te stemmen. De resultaten zijn bekend en er is een top 5 uitgekomen. In willekeurige volgorde worden de beste ontbijtjes gehaald bij de Hema, De Broodzaak, Kiosk, Ah to go en bij Lodewijk.

En wat halen de meeste lezers als ontbijt-to-go? Uit de poll blijkt dat de meeste mensen kiezen voor jus d’orange of koffie met een croissantje. Een voor de hand liggende keuze, want dit is gemakkelijk mee te nemen. Maar is het Franse broodje ook een verstandige ontbijtkeuze?

Eten
Volgens bijzonder hoogleraar Nutritional Programming Eline van der Beek, kun je een croissant in de ochtend beter later liggen. Het is belangrijk om je dag te beginnen met een eiwitrijke maaltijd. Dit stimuleert de aanmaak van insuline en hierdoor heb je gedurende de hele dag een hoger glucose gehalte. Dat zorgt ervoor dat je langer vol zit, minder behoefte hebt aan suikerhoudende producten en minder snel aan het snacken slaat. Je bent eerder geneigd een tussendoortje te nemen als je een ontbijt eet met veel koolhydraten en een hoog suikergehalte. Dat is het geval wanneer je een croissantje als ontbijt nuttigt. “Je lichaam heeft er dus niet zo veel aan”, vertelt Van der Beek.

Ook een witte boterham met boter en iets zoet of vettigs als Nutella is geen goed ontbijt. “Maar dit is altijd nog beter dan niet ontbijten”, vertelt Van der Beek. Volgens de voedingsspecialist is het belangrijk om te ontbijten, omdat anders het risico groter is dat je tijdens de lunch meer eet dan nodig is. Een goed begin is dus echt het halve werk.

Zoetigheden kun je in de ochtend beter overslaan, want hier zitten weinig eiwitten in. Wat moet je dan wel eten? Volgens Van der Beek bestaat een goed ontbijt uit een gebalanceerde maaltijd met voldoende vezels en eiwitten. Hierbij moet je denken aan producten als volkoren boterhammen, ei, yoghurt, melk en vlees.

En wat eet de voedingsdeskundige zelf? Van der Beek: “Ik begin de dag met een boterham belegd met iets hartigs. Heel af en toe neem ik iets zoets, zoals jam maar dan drink ik daarnaast ook een glas melk of een yoghurtdrankje. Zolang ik maar een bron van eiwitten binnenkrijg.”

Drinken
Volgens Van der Beek kun je ’s ochtends je glas het beste vullen met melk en niet zoals de ontbijt-to-go’er een flesje jus d’orange of koffie. Tenzij het koffie is met een scheutje verse melk. Van der Beek: “Versgeperste jus is zeker gezond, maar een flesje jus bevat al gauw het sap van drie sinaasappels en dus veel koolhydraten. Daar is zeker niets mis mee, maar wil je het insuline gehalte in de ochtend zo goed mogelijk stimuleren om te voorkomen dat je gaat snacken, dan kun je beter voor yoghurt of een glas melk gaan.”

Video
Benieuwd waar in Utrecht het beste ontbijt te halen is? Bekijk de onderstaande video waarin verslaggever Matthijs langsgaat bij de top 5 en de ontbijtjes keurt.

 

 

 

Advertentie