Brief aan de gemeenteraad

Het tekort aan woningen voor studenten in Utrecht neemt nog altijd toe

Studentencomplex De Bisschoppen in De UIthof, foto DUB
Foto DUB

De raadsbrief concludeert dat “de vraag naar studenthuisvesting onverminderd hoog blijft”. Het gebrek aan studentenhuizen in Utrecht is in 2022-2023 opgelopen van 5300 naar 6000, zo blijkt uit een rapport van kenniscentrum Kences uit september 2023. Ook de gemiddelde tijd voor studenten om een kamer te vinden is de afgelopen jaren flink toegenomen. Daarnaast kunnen afgestudeerden door krapte op de woningmarkt moeilijk doorstromen naar een nieuwe woonsituatie, waardoor er nog minder kamers beschikbaar worden voor nieuwe studenten. 

“Goede studentenhuisvesting staat in Utrecht hoog op de agenda. Dit was zo en dit blijft zo”, meldt de woordvoerder Daniël Youssef van wethouder Dennis de Vries. In het Actieplan Studentenhuisvesting 2023-2030 staat dat het doel is om voor 2030 in te lopen op het tekort van 5300 studentenkamers. Daarvoor wordt met name ingezet op nieuwe bouw en een betere doorstroom voor starters. 

De brief aan de gemeenteraad is gestuurd naar aanleiding van de recente publicatie van het Meerjaren Perspectief Ruimte (MPR). In het MPR wordt de voortgang van de uitvoering van de Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040 geanalyseerd, waarin alle gemeentelijke ambities voor de komende jaren staan, waaronder voldoende woningen voor studenten. 

Advertentie