Hidden Stories: verborgen verhalen zichtbaar maken

Dit is een scene uit de film Patience, you'ill go to paradise

Hidden Stories, of te wel verborgen verhalen. Personen die, vanuit westers perspectief, niet in traditionele identiteiten passen, zijn veelal verborgen. Denk hierbij aan de gevolgen van de vanzelfsprekende afwezigheid van gebarentolken of simpelweg halalvlees. Dit zijn ogenschijnlijke futiliteiten voor iemand die hierop niet is aangewezen. Is iemand dit wel, dan wordt diegene in feite ‘verborgen’ door hun ruimte al dan niet onbewust te beperken. Zoals de doof geboren jongen Tobias die laat zien hoe het is om te leven in een wereld afgestemd op mensen die kunnen horen. Zo zijn er meer van deze ‘onzichtbare’ verhalen.

Hoe maak je deze verhalen zichtbaar? Door ze te vertellen, te delen en te bespreken. “Er is bewust gekozen voor drie documentaires waarbij je door de ogen van iemand anders de wereld kunt bekijken”, vertelt Nienke de Haan van Studium Generale. Elke filmvertoning sluit af met een bespreking tussen expert en publiek. Het doel is om een dialoog los te maken over inclusie en diversiteit in de praktijk. “We willen verhalen laten zien die je niet dagelijks hoort, van mensen buiten de mainstream. Het zijn persoonlijke films, die tegelijkertijd bredere maatschappelijke thema's belichten”.

Volgens De Haan is samen een film kijken een geschikte manier om een dialoog los te maken. “Ervaring leert dat de filmzaal een fijne en intieme setting is om met elkaar in gesprek te gaan. Wij hopen dat mensen de zaal verlaten met nieuwe inzichten. Dat ze zich hebben verplaatst in de schoenen van een ander en dieper inzicht hebben gekregen in wat inclusie nu echt betekent in de praktijk en waar je tegenaan kunt lopen. Diversiteit is 'hot'. Veel mensen zeggen diversiteit belangrijk te vinden, maar wat vinden we dan precies belangrijk? En betekent dat ook dat we bereid zijn om zelf aanpassingen te doen? Ook als dat geld, moeite of inlevingsvermogen kost? Door bijvoorbeeld een tolk te regelen, zodat een bijeenkomst ook toegankelijk is voor doven, door een gebouw rolstoeltoegankelijk te maken, door halalvlees aan te bieden in de kantine, of mensen die niet in het hokje 'man' of 'vrouw' geplaatst willen worden op een andere manier aan te spreken?”

De Haan geeft aan dat het doel van diversiteit goed aansluit bij de programma’s van Studium Generale. “Al onze programma's liggen op het snijvlak van wetenschap en maatschappij. Wij denken dat een filmserie een goede manier is om mensen binnen en buiten de universiteit met elkaar in gesprek te laten gaan over diversiteit en zo nieuwe inzichten op te doen.”

Na de eerste filmvoorstelling is Hidden Stories al een succes te noemen. Getoond werd de film Deaf child over een dove jongen die zijn eigen doofheid helemaal niet als een handicap beschouwde.  “Mensen waren enthousiast en we hadden een volle zaal. Tijdens de film werd er niet alleen regelmatig gelachen, mensen zeiden ook dat ze nieuwe inzichten hebben opgedaan. 'Het is een hele nieuwe wereld', zei één van de bezoekers." 

Aanstaande maandag vindt de tweede filmvoorstelling plaats. Dit is de film Patience, you'il go to paradise.De film beschrijft de ontdekkingstocht van zeven Noord-Afrikaanse vrouwen na de dood van hun mannnen. Ze benaderen de wereld vanuit een nieuw perspectief en proberen andere verbindingen te leggen.

De film start om 19.00 uur, entree is gratis en je kunt hier kaartjes reserveren.

Advertentie