Hiep hiep hoera maart: deze UU'ers vielen in de prijzen

Shorttracker Bram Steenaart in actie tijdens de Winter Universiade

1 maart
De nieuwe voorzitter van Wotro Science for Global Development is Annelies Zoomers van de faculteit Geowetenschappen. Dit initiatief doet onderzoek naar duurzame oplossingen voor maatschappelijke en ecologische problemen in lage- en middeninkomenslanden. Zoomers is hoogleraar International Development Studies aan de UU en daarnaast voorzitter van LANDac, Netherlands Academy on Land Governance for Equitable and Sustainable Development. De raad van bestuur van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) koos haar volgens Wotro om haar ‘doortastende en verbindende persoonlijkheid, sterke profiel in het onderzoek naar mondiale ontwikkelingsvraagstukken, bestuurlijke ervaring en brede netwerk’. Zoomers zal minstens drie jaar voorzitter zijn.

6 maart
Chemicus Stefan Rüdiger ontvangt 250.000 euro voor zijn onderzoek naar de ziekte van Huntington. Dat krijgt hij van Campagneteam Huntington, een fonds van patiënten met deze ziekte. De ziekte van Huntington wordt veroorzaakt door de klontering van het eiwit huntingtine. Patiënten maken ongecontroleerde bewegingen en gaan verstandelijk en psychisch achteruit. Rüdiger wil met zijn onderzoek bijdragen aan een geneesmiddel voor deze ziekte.

11 maart
Promovenda Irmgard Fuchs (Middeleeuwse cultuur en Duits) krijgt van de Nederlandse Taalunie een tweede onderzoeksbeurs. In haar promotieonderzoek analyseert Fuchs Duitse en Nederlandse literaire dierenverhalen uit de Middeleeuwen op narratief en semantisch niveau. Met de tweede onderzoeksbeurs rondt de Zwitserse haar proefschrift af aan Universiteit Utrecht.

12 maart
Twee UU-studenten deden mee aan de Winter Universiade in het Russische Krasnaoyarsk.
Meer dan drieduizend sporters uit veertig landen waren daar aanwezig. De Utrechtse shorttrackers Caspar Douma (Natuurwetenschap & Innovatiemanagement) en Bram Steenaart (Rechten) reden drie afstanden. De zevende plek van Bram op de 1000 meter was het beste resultaat. Hij verdiende daarmee een diploma of honor. Hoofd van de Nederlandse delegatie in Rusland was Jules Vereecken, voormalig directeur van sportcentrum Olympos.

14 maart
Margot Koster (Bétawetenschappen) is genomineerd voor de Landelijke Docent van het Jaar Verkiezing van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). De prijs wordt uitgereikt op zaterdag 13 april in de Jaarbeurs door minister Ingrid Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Samen met de drie andere kanshebbers geeft zij tijdens dit evenement een minicollege over haar vakgebied, biologie. Koster won vorig jaar de Docentenprijs van de UU. Studenten omschreven haar als een natuurlijke leider die open is, veel humor heeft en creativiteit stimuleert.

18 maart
Twee Utrechtse onderzoekers maken met hun internationale samenwerkingsverbanden kans op een subsidie van een miljard euro. Deze wordt weggegeven door de Europese Commissie. In totaal zijn nog zes onderzoeken in de running. Toine Pieters (Bètawetenschappen) is projectleider van Utrecht Time Machine, een app waarmee de gebruiker Utrecht in het verleden kan zien. Bert Weckhuysen (Bètawetenschappen) leidt een onderzoeksgroep van Energy X. Deze studie houdt zich bezig met het omzetten van zonne- en windenergie naar chemische middelen, zoals koolstofneutrale vliegtuigbrandstoffen. De internationale onderzoeksteams waar Pieters en Weckhuysen deel van uitmaken, krijgen een miljoen euro om de plannen uit te werken.

19 maart
Het onderzoeksprogramma Netherlands Earth System Science Centre (NESSC) krijgt 1,4 miljoen extra voor onderzoek naar klimaatverandering in het verleden. Aan het programma doen 39 onderzoekers en tien alumni mee van de faculteiten Bètawetenschappen en Geowetenschappen. Zij krijgen deze subsidie van Het Marie Skłodowska-Curie Cofund programma van de European Research Council. Dit fonds is bedoeld voor de ontwikkeling van onderzoekers.

Ook ReumaNederland subsidieert Utrechts onderzoek. De stichting geeft 1,8 miljoen euro voor drie onderzoeksgroepen. René van Weeren (Diergeneeskunde) en twee onderzoekers van het UMC geven leiding aan de groepen. De groepen zijn door ReumaNederland benoemd tot Research Centre of Excellence. Het kersverse onderzoekscentrum richt zich op de meest voorkomende vorm van reuma - atrose -  protheses en behandeling van de ziekte.

20 maart
Jack Middelburg (Geowetenschappen) is verkozen tot Geochemistry Fellow van 2019 door de Geochemical Society en European Association of Geochemistry. Deze titel is voor wetenschappers die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de geochemie. Middelburg is directeur onderzoek aan het departement Aardwetenschappen en is gespecialiseerd in aquatische wetenschappen. Samen met twaalf andere fellows krijgt hij de eretitel tijdens de jaarlijkse Goldschmidt conferentie in Barcelona in augustus.

De European Statistical Advisory Committee (Esac) heeft statistiekhoogleraar Peter van der Heijden benoemd tot lid. Esac adviseert de European Statistical System (ESS), wat zorgt voor betrouwbare statistische gegevens op Europees niveau. Van der Heijden is vijf jaar verbonden aan de commissie. Hij is ook lid van de Adviesraad van het CBS.

22 maart
De Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie ZonMW geeft vijftien subsidies weg aan studies naar de invloed van plastic op mensen. Vier onderzoeken van projectleider Juliette Legler (Diergeneeskunde) krijgen samen 400.000 euro. Legler en haar collega's bestuderen de effecten van plastic microdeeltjes op longen, darmen, hersenen en ongeboren baby's. De studies zijn deel van het project Plastic Health Coalition, wat zich richt op de nadelige gevolgen van plastic voor de gezondheid van mensen.

27 maart
De Utrechtse geschiedenisstudent Titus Stam is de jongste winnaar ooit van het televisieprogramma Per Seconde Wijzer van BNNVara. In de derde en beslissende ronde wist Titus alle vragen te beantwoorden en won daarmee 7720 euro. Even dreigde een vraag over de Titanic zijn ondergang te worden, maar met de inzet van vijf jokers wist hij deze vraag te overleven. Hij had nog 35 seconden over om negen jaartallen goed te duiden. Dat lukte.

30 maart
Felix Kümmerer, student Molecular and Cellular Life Sciences, won tijdens de Universiteitsdag de Vliegenthart Scriptieprijs 2018 voor zijn scriptie over de werking van kaliumkanalen in levende cellen. Zijn werk On the Molecular Determinants of Modal Gating Shifts in Potassium Channels werd gekozen uit twaalf inzendingen van de afdelingen Geesteswetenschappen, Life Sciences, Natural Sciences en Gammawetenschappen. Felix won 2000 euro. De eervolle vermeldingen waren voor Adriana Martínez Silgado (Biomedische Wetenschappen) en Esther van Loon (Science and Business Management). Martínez Silgado schreef haar scriptie over wnt-signalering, die van Van Loon gaat over hoge medicijnprijzen. Zij ontvingen beiden 500 euro.

Advertentie