Hiep hiep hoera mei: deze UU'ers vielen in de prijzen
1 mei
De podcast Makkelijk Praten van alumni Sander Denneman en Adriaan ter Braack is genomineerd voor de Dutch Podcast Awards van radionieuwszender BNR. Zij maken kans op een prijs in de categorie Wetenschap. In Makkelijk Praten vertellen jonge Nederlandse onderzoekers op een laagdrempelige manier over hun onderzoek en wat er speelt in de wetenschap. Elke twee weken is er een nieuwe aflevering. Sander studeerde rechten en Adriaan deed Wis- & Natuurkunde.
De faculteit Diergeneeskunde heeft Harold Brommer benoemd tot hoogleraar Heelkunde van het Paard. Hij houdt zich bezig met gewrichtsproblemen bij paarden. Brommer studeerde in 1998 cum laude af aan de UU als dierenarts. Hij is Specialist Chirurgie Paard van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) en lid van de European College of Veterinary Surgeons.
Hans de Cock (Bètawetenschappen) is lid van de Commissie Genetische Modificatie (Cogem). Het Cogem adviseert de Nederlandse regering over risico's voor het milieu door het gebruik van biotechnologie, zoals planten die genetisch zijn aangepast om sommige insecten te weren. Ook houdt Cogem in de gaten hoe ethisch genetische modificatie is. De Cock maakt deel uit van de subcommissie Medisch Veterinair en houdt zich bezig met onderzoek met dieren.
Hans van de Velde (Geesteswetenschappen) is benoemd tot hoogleraar Sociolinguïstiek aan de UU. Hij geeft één dag in de week les bij het departement Talen, Literatuur & Communicatie. Sociolinguïstiek bestudeert de verbanden tussen taal en een sociale groep. Van de Velde richt zich op het Fries en is verbonden aan de Fryske Akademy, die zich richt op wetenschappelijk onderzoek naar de Friese taal en de regionale geschiedenis.
De nieuwe hoogleraar Mountain Hydrology bij de faculteit Geowetenschappen, is Walter Immerzeel. Immerzeel promoveerde in 2008 aan de UU en houdt onderzoeksexpedities naar het Himalayagebergte. Mountain Hydrology is een interdisciplinaire leerstoel en richt zich op kennis uitbreiden van watercycli op grote hoogtes, het onderzoeken van de relaties tussen waterbronnen in berggebieden, klimaatverandering en de vraag naar water en het verband tussen natuurrampen in berggebieden, hun ligging en extreem weer.
Promovenda Ronja Röttger (Economie) krijgt een beurs van de Hofvijverkring, een groep Haagse alumni van de Universiteit Utrecht. De alumni haalden met crowdfunding 3000 euro op voor Röttger, waarmee ze naar Boston mag om deel te nemen aan seminars en andere activiteiten van de Boston University, het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en de Harvard-universiteit. Het onderzoek van Röttger gaat over de invloed van digitalisering op de arbeidsmarkt en kwetsbare groepen hierin.
2 mei
Het Europese Tipes-project (Tipping Points in the Earth System) krijgt subsidie van de Europese Commissie. Anna von der Heydt (Bètawetenschappen) leidt de Nederlandse tak. Onderzoekers van het Tipes-project bestuderen kantelpunten van klimaatverandering en zoeken daar een verklaring voor. Zo kijken de onderzoekers bijvoorbeeld naar de risico's voor het leven op aarde als de ijskap van Antarctica verdwenen is.
De Taoxichuan China Arts and Sciences in het Chinese Jingdezhen heeft Rick Dolphijn (Geesteswetenschappen) benoemd tot lid van de internationale adviesraad. Taoxichuan China Arts and Sciences richt zich op internationale hedendaagse kunst en wil met kunstenaars uit de hele wereld onderzoek doen naar materialen, zoals keramiek. Drieduizend jaar geleden werd porselein uitgevonden in Jingdezhen en Taoxichuan China Arts and Sciences wil daarom in de stad nieuwe keramische materialen ontwikkelen. De adviesraad bestaat inclusief Dolphijn uit dertien leden,.
3 mei
Utrechtse onderzoekers krijgen een Proof of Concept-subsidie van 150.000 euro van de European Research Council (ERC). Bert Weckhuysen (Bètawetenschappen) heeft de leiding over het project. Zijn team onderzoekt manieren om CO2 om te zetten in vloeibare chemicaliën. In totaal krijgen 54 Europese onderzoeken de Proof of Concept-subsidie, waarvan er acht uit Nederland komen. Weckhuysen en zijn team krijgen 150.000 euro voor het project.
7 mei
Maartje de Graaf (Bètawetenschappen) hoort bij de Inspiring Fifty Netherlands, een lijst van vijftig vrouwelijke rolmodellen in de technologie. Deze lijst is bedoeld om aandacht te schenken aan belangrijke vrouwen in de technologiesector en zo meer meisjes te motiveren om te kiezen voor een beroep in de technologie. De Graaf is docent aan de UU en houdt zich bezig met de manier waarop mensen omgaan met robots.
14 mei
De start-up ArthroSave van Karianne Lindenhovius is één van de tien winnaars van de Academic Startup Competition. ArthroSave is voortgekomen uit UMC Utrecht en ontwikkelt kniedistracties voor jonge artrosepatiënten. De kniegewrichten schuiven met deze distractie niet meer tegen elkaar, waardoor kraakbeen kan herstellen. Als beloning mogen Lindenhovius en de andere winnaars pitchen op de Global Entrepreneurship Summit (GES), een jaarlijkse top voor wereldwijd ondernemerschap. Ook mag zij van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat naar Silicon Valley om te leren hoe haar bedrijf kan groeien.
16 mei
Evelyn Wan (Geesteswetenschappen) krijgt een dissertatieprijs voor haar proefschrift Clocked! Time and Biopower in the Age of Algorithms. Dit werk gaat over de macht van technologie en algoritmes in het dagelijks leven. Wan promoveerde in november 2018 met dit proefschrift. Samen met vier andere wetenschappers ontving zij de dissertatieprijs van Stichting Praemium Erasmianum. Elk jaar krijgen vijf jonge Nederlandse onderzoekers in de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen deze prijs van 3000 euro en een oorkonde.
23 mei
Utrechtse rechtenstudenten winnen de VAR-pleitwedstrijd van de Nederlandse Vereniging voor Bestuursrecht. Het Utrechtse team bestond dit jaar uit Selma Kiliçoglu, Nina de Boer, Pim Oremans en Sofie Oosterhuis. De wedstrijd werd gehouden aan de UU. Tijdens de jaarlijkse VAR-jaarvergadering een dag later kregen zij de wisselbeker mee naar huis. In de finale moesten de Utrechters het opnemen tegen studenten uit Nijmegen. De Utrechters werden begeleid door Rob Widdershoven, Titia de Kramer en Lukas van den Berge.
24 mei
De Universiteit van Lund (Zweden) geeft een eredoctoraat aan José van Dijck (Geesteswetenschappen). Van Dijck is universiteitshoogleraar Media en Digitale Samenleving aan de UU. Ze krijgt de eredoctoraat voor haar wetenschappelijke bijdragen, vooral voor haar onderzoek naar de digitalisering van de media en de bijbehorende sociale aspecten.
27 mei
De UU investeert 1,6 miljoen euro in vier nieuwe focusgebieden. Manon Kluijtmans, Susan te Pas en Sanne Akkerman zijn onderzoeksleiders van Higher Education Research, wat zich bezighoudt met de onderwijsvernieuwing aan de Universiteit Utrecht. José van Dijck, Albert Meijer, Anna Gerbrandy en Mirko Schaefer leiden Governing the Digital Society. Dit gebied onderzoekt hoe de samenleving kan proviteren van digitale ontwikkelingen. Human-centered Artificial Intelligence kijkt naat technische vernieuwingen van kunstmatige intelligentie en houdt hierbij rekening met sociale, ethische en menselijke aspecten. Jan Broersen en Mehdi Dastani zijn de onderzoeksleiders. Migration and Societal Change focust op wereldwijde migratie en de kansen en mogelijkheden die het biedt. Christoph Baumgartner, Ilse van Liempt, Barbara Oomen en Maykel Verkuijten krijgen de leiding. Elk focusgebied krijgt 400.000 euro. Dit bedrag wordt over drie jaar uitgesmeerd.
28 mei
De wetenschappers David Wallis (Geowetenschappen), Peter Kuipers Munneke (Bètawetenschappen) en Michiel van den Broeke (Bètawetenschappen) hebben subsidie ontvangen van het Netherlands Space Office (NSO) het Nederlandse ruimtevaartprogramma. In totaal krijgen negen onderzoekers subsidie voor onderzoek waarin het klimaat en het milieu en de invloed daarvan op de samenleving centraal staat. Wallis houdt zich bezig met stenen uit de aardmantel om bodembeweging bij breukzones en smeltende ijskappen te voorspellen. Kuipers Munneke meet smeltwater op Antarctica en Van den Broeke onderzoekt smeltende gletsjers. De negen projecten krijgen samen ongeveer 2,3 miljoen euro.
31 mei
De nieuwe voorzitter van de commissie van de Canon van Nederland is James Kennedy (dean van University College Utrecht). De canon is een lijst van de vijftig meest belangrijke gebeurtenissen in de Nederlandse geschiedenis, van de prehistorie tot het heden. De canon wordt vaak gebruikt in musea en op basisscholen. De commissie bepaalt hoe de lijst eruit ziet. Minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap Ingrid van Engelshoven benoemde Kennedy. Hij moet als voorzitter een diverse commissie samenstellen.