Doe mee aan onze enquête

Hoe ervaren studenten hun stageperiode?

stage enquete
Foto's: Shutterstock, 123rf, illustratie DUB

Klik hier om mee te doen aan het onderzoek. Liever het onderzoek in het Engels? Klik dan hier.  

Veel studenten voelen de druk om naast hun studie een mooi cv op te bouwen. Voor universitaire studenten – die in eerste instantie worden opgeleid tot academici – kan de arbeidsmarkt soms ver weg voelen.  Een stage is dan een goede manier om werkervaring op te doen.

Het gaat op stage gelukkig een stuk vaker wel dan niet goed, blijkt uit onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) uit 2022. Studenten in het hoger onderwijs beoordelen in het algemeen hun stage positief: verreweg de meeste studenten (88 procent) hebben veel nieuwe dingen geleerd.

Maar als het níet goed gaat, zijn stagiairs kwetsbaar. Ze hebben een tijdelijk contract en niet altijd dezelfde arbeidsvoorwaarden en bescherming als werknemers met een (vast) contract. Nog nieuw in het werkende leven zijn stagiairs zoekende naar wat er van hen verwacht wordt en hoe ze zich moeten verhouden tot de bedrijfscultuur. Daarnaast zijn ze vaak afhankelijk van hun stagebegeleider voor hun stagebeoordeling.

Hierdoor zijn stagiairs vatbaarder voor misstanden. Zo moeten ze soms meer uren werken dan afgesproken en volgens het ISO krijgt één op de vijf studenten bovendien werk met te veel verantwoordelijkheden. Ruim een kwart vond zelfs dat ze werden gebruikt als goedkope werknemer. De vergoeding van een stagiair is niet hoog en de helft van de universitaire studenten krijgt helemaal geen vergoeding.

Ook in DUB’s korte Stresstest van oktober overig jaar wijzen studenten, naast de studie zelf, hun stage aan als reden voor stress. Bijvoorbeeld omdat ze lange dagen moeten draaien of te weinig vakantie kunnen opnemen. En bij Geneeskunde is bekend dat studenten die coschappen lopen vaak te maken krijgen met (seksueel) ongewenst gedrag veelal door medisch specialisten. Het is echter niet bekend hoe vaak studenten van andere faculteiten hiermee te maken krijgen. DUB wil met het onderzoek inzichtelijk maken welke ervaringen UU-studenten hebben met hun stage.

Voor het onderzoek klik hier. Liever het onderzoek in het Engels? Klik dan hier

Tags: stage

Advertentie