Hoger loon voor jongeren

Vanaf 21 jaar krijgen jongeren voortaan het minimumloon betaald. Voorstanders spreken van een historische stap en vieren feest. “Dit laat zien dat je ook echt iets kunt veranderen als je actievoert.”

Demonstranten kleedden zich uit in de Tweede Kamer, omdat ze niet genoeg verdienden om kleren te kopen. Ook bestelden ze halve hamburgers bij de McDonalds: jongeren kregen immers maar de helft van het minimumloon betaald.

Het kabinet komt hen nu tegemoet, heeft minister Asscher vandaag aangekondigd. Jongeren krijgen het wettelijke minimumloon pas vanaf 23 jaar, maar die grens gaat in stappen omlaag naar 21 jaar. Ook gaat het jeugdloon voor de jongeren van achttien, negentien en twintig jaar omhoog.

“Het is 1 mei Dag van de Arbeid”, zegt een tevreden Esther Crabbendam van FNV Jong. “Dan gaan we een feestje vieren. Het laat zien dat je iets kan veranderen en dat het helpt om met zijn allen actie te voeren.”

De leeftijdsgrens van 23 jaar is decennialang onveranderd gebleven. De jongeren willen eigenlijk dat de grens naar 18 jaar gaat. “Dan ben je voor de wet volwassen”, zegt Crabbendam. Ze kondigt aan dat “de strijd” doorgaat.

Critici vrezen dat bedrijven minder jongeren in dienst zullen nemen als die net zo duur worden als iets oudere krachten met meer ervaring. Het kabinet geeft de werkgevers voorlopig steun, zodat de jongeren niet duurder worden. Ook versoepelt het enkele regels, onder meer voor ontslag en vaste contracten bij seizoenswerk.

Advertentie