Hoogleraar schenkt prestigieuze prijs aan fonds SheDecides

Olle ten Cate overhandigt de cheque aan Reina Buijs. Foto door Bas Koppe.

Ten Cate besloot zijn geldprijs aan SheDecides te doneren omdat hij het een ‘geweldig initiatief’ vindt. “De toekenning van de geldprijs is individueel en dat betekent dat ik het geld zelf mag besteden”, vertelt Ten Cate tijdens de overhandiging van de cheque. “Ik had voor een paar maanden een onderzoeker aan kunnen stellen, maar ben gegaan voor het multiplier effect. SheDecides raakt aan de gezondheidszorg, aan het onderwijs en gaat over het herstel van vertrouwen.”

De Utrechtse hoogleraar kreeg de John P. Hubbard Award voor zijn verdiensten in het medisch onderwijs. Zijn inzichten leidden tot een nieuw onderwijskundig model dat inmiddels wereldwijd wordt toegepast. Ten Cate's model gaat uit van het belang van competentiegericht toetsen. "Hoe functioneert iemand in de praktijk? Dat is niet zo makkelijk te beoordelen. Artsen moeten klinisch goed zijn, maar het gaat ook om houding, gedrag en andere vaardigheden", zo legt hij uit. "Eigenlijk behelst het de introductie van een nieuw beoordelingsschema. Niet studenten en arten in opleiding beoordelen op een schaal van 1 tot 10, maar met de vraag: wat kan ik hem of haar toevertrouwen?"

Reina Buijs, werkzaam bij het Ministerie voor Buitenlandse Zaken, nam de cheque in ontvangst. Zij sprak een ‘groot dankjewel’ uit aan Ten Cate en feliciteerde hem en de universiteit met zijn prijs. Frank Miedema, decaan van de faculteit Geneeskunde, gaf in een toespraak aan ‘zeer, zeer trots’ te zijn op zijn collega. “Jij hebt echt impact, Olle. Heel goede mensen opleiden, dat ben jij blijven doen. Dat je de prijs doorgeeft aan dit grote maatschappelijke doel is fantastisch.”

Het fonds SheDecides werd opgericht om in actie te komen tegen het besluit van de Amerikaanse regering om een streep te zetten door de financiering van hulporganisaties op het gebied van gezinsplanning.

Advertentie