Hoogleraar toegepaste wiskunde is 10.000ste ERC-beurswinnaar

Foto Shutterstock

Met de ERC consolidator grant gaat ze toegepast wiskundig onderzoek doen naar het winnen van aardwarmte. Wat gebeurt er als je duizenden meters de grond in boort en met vloeistoffen probeert om de natuurlijke breuklijnen iets wijder te maken?

Ze hoopt betere software te ontwikkelen voor de simulatie van zulke processen. Aardwarmte zou een duurzame energiebron kunnen zijn, maar de techniek is nog niet ver genoeg om die energie op grote schaal te winnen.

Wereldwijd
Dat ze de 10.000ste laureaat is, noemt ze eervol, maar ze wijst erop dat onderzoekers elkaar nodig hebben. Wetenschap vergt wereldwijde samenwerking, zegt ze.

Berre wil dat haar onderzoek ertoe doet voor de buitenwereld, zei ze vorig jaar in een interview, met als voorbeeld haar onderzoek naar het voorspellen van aardbevingen die de industrie veroorzaakt met de winning van olie en gas – een voorbeeld waar ze in Groningen over mee kunnen praten.

Overigens is het vooral een symbolisch gebaar dat zij vandaag de 10.000ste beurs krijgt uitgereikt. De bekendmaking van de groep winnaars waartoe Berre behoort, was afgelopen december. Ook 29 onderzoekers van Nederlandse instellingen ontvingen een consolidator grant van zo’n 2 miljoen euro.

Mijlpaal
In een interview met het HOP noemt de Nederlandse vicepresident van de ERC, hoogleraar Eveline Crone, de 10.000ste beurs een mooie mijlpaal. Nederland is bijzonder succesvol bij de ERC. Ze wil bevorderen dat andere landen ook meer beurzen in de wacht slepen.

Advertentie