Hoogleraren vinden de UU wederom de beste brede universiteit van Nederland

Body: 

De Wageningen Universiteit heeft volgens weekblad Elsevier de meest tevreden studenten. Hoogleraren beoordelen de Universiteit Utrecht als de beste brede universiteit van Nederland.

De Wageningen Universiteit heeft volgens weekblad Elsevier de meest tevreden studenten. Hoogleraren beoordelen de Universiteit Utrecht als de beste brede universiteit van Nederland.

Het overgrote deel van de Wageningse opleidingen krijgt een bovengemiddeld goed oordeel van studenten, blijkt uit een Elsevier-analyse van de Nationale Studenten Enquête. Onder de brede universiteiten heeft de Radboud Universiteit Nijmegen de meeste opleidingen met tevreden studenten en binnen de technische universiteiten gaat die eer naar de TU Eindhoven.

Elk jaar geeft weekblad Elsevier een bijlage uit over het hoger onderwijs. De redactie maakt onderscheid tussen brede, specialistische en technische universiteiten omdat niet alle universiteiten even groot zijn, of dezelfde mix van opleidingen hebben.

De twee Amsterdamse universiteiten, de Universiteit Maastricht en de Universiteit Twente bungelen onderaan. Vooral die laatste heeft het dit jaar zwaar te verduren: van de 21 beoordeelde opleidingen werden er maar vier positiever beoordeeld dan gemiddeld.

Het weekblad vraagt niet alleen studenten naar hun oordeel, maar ook hoogleraren en universitair hoofddocenten. Ook zij blijken enthousiast over de TU Eindhoven: 57 procent van de stemmers zette een opleiding van die instelling op de eerste plaats als werd gevraagd naar de beste opleiding in hun vakgebied.

Nederlandse hoogleraren en universitair hoofddocenten beoordelen de Universiteit Utrecht als de beste brede universiteit van Nederland. De universiteit is daarmee voor het twaalfde opeenvolgende jaar koploper. De Radboud Universiteit eindigt op de tweede plaats in de ranglijst van hoogleraren. Wageningen Universiteit is daar niet in meegenomen, omdat hoogleraren volgens Elsevier niet goed kunnen oordelen over het specifieke onderwijsaanbod van deze instelling.

Nederlandse hoogleraren en universitair hoofddocenten beoordeelden 11 van de 21 onderzochte opleidingen van de Universiteit Utrecht als beste. Dat zijn er vier meer op de eerste plek vergeleken met vorig jaar. Studenten plaatsten 9 van de 44 onderzochte bacheloropleidingen op de eerste plaats, precies dezelfde als vorig jaar. Van de 54 onderzochte Utrechtse masteropleidingen plaatsten studenten er 7 op de eerste plaats. De Universiteit Utrecht komt daarmee op de derde plaats volgens studenten, vorig jaar was dit een vierde plaats. 

UU-rector Bert van der Zwaan zegt in een persbericht dat uit de mooie score voor de UU blijkt "dat de verbinding tussen toponderzoek en toponderwijs in Utrecht sterk is. Het is bovendien een eer om door vakgenoten goed beoordeeld te worden, maar bovenal ook door studenten."

De totaalscore zegt overigens weinig over de afzonderlijke opleidingen. Het heeft voor aankomende studenten waarschijnlijk meer zin om te kijken naar de gedetailleerde oordelen per studie. Dan blijkt bijvoorbeeld dat hoogleraren aankomend studenten aanraden naar Leiden te gaan voor een studie wiskunde, en naar Delft voor werktuigbouwkunde.

Facebook Twitter Whatsapp Mail