Hoogopgeleide mannen twee keer vaker werkloos dan vrouwen

De werkloosheid onder jonge hoogopgeleiden tot 35 jaar is gestegen naar 5,4 procent. Van de pas afgestudeerden heeft maar liefst dertien procent geen baan. Vooral mannen komen moeilijk aan de bak.

Vandaag meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dat Nederland opnieuw in een recessie zit. Dat is duidelijk te zien aan de nieuwste werkloosheidscijfers van jonge hoogopgeleiden.

Van de hoogopgeleide mannen tussen de 25 en 35 jaar was 7 procent werkloos in het derde kwartaal van 2012. Dat aandeel was in jaren niet zo hoog. Een jaar eerder ging het om 5,4 procent en vlak voor de crisis uitbrak was minder dan twee procent van hen werkloos (derde kwartaal 2008).

Op vrouwelijke hoogopgeleiden van dezelfde leeftijd heeft de crisis minder effect. Van hen zat maar 3,6 procent thuis en een jaar eerder was dat 3,5 procent. Vlak voor de crisis lag dit percentage op 2,7.

Werklozen zijn volgens het CBS mensen die niet of nauwelijks werk hebben en op zoek zijn naar een baan van minstens twaalf uur in de week.

Voor jongeren die hun hbo- of wo-diploma net op zak hebben, zien de cijfers er veel slechter uit. Van de hoogopgeleiden ‘tussen de 15 en 25 jaar’ heeft 12,9 procent geen werk. Dat betekent dat ruim één op de acht recent afgestudeerden geen baan heeft. Uit de cijfers blijkt overigens niet hoe lang ze al solliciteren - dat kan net zo goed pas een maand zijn.

Ook in de groep tot 25 jaar worden mannen harder getroffen dan vrouwen: 14,6 procent om 11,9 procent heeft geen baan.

In eerdere jaren waren hoogopgeleide vrouwen ongeveer even vaak werkloos als hoogopgeleide mannen, maar sinds 2009 groeit het verschil. Vrouwen worden kennelijk minder hard getroffen door de economische crisis.

Wel zijn iets meer jonge vrouwen ‘zelfstandige’: meer dan 9 procent. Dat is een opvallend verschil met voorgaande jaren, toen telkens zo’n 5 à 6 procent eigen baas was. Onder mannen schommelt dat aandeel door de jaren heen tussen de 9 en 11 procent.

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over het afschaffen van de basisbeurs. Studenten kunnen best meer lenen, want ze gaan straks genoeg verdienen, argumenteren regeringspartijen VVD en PvdA. Dat geldt mogelijk niet voor iedereen.

Advertentie