Onderzoek LSVb wijst uit:

International betaalt meer voor dezelfde kamer

De overloop in een Utrechts studentenhuis, foto DUB
Foto DUB

De LSVb ontving afgelopen jaar 525 klachten van internationale studenten via de housing hotline, de website waar deze studenten hun problemen bij de studentenvakbond kunnen melden. Internationals hebben te maken met uitsluiting en hogere kosten, zeggen ze.

De vakbond verwijst naar de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting van kenniscentrum Kences, die in september verscheen. Daaruit blijkt inderdaad dat internationale studenten per vierkante meter meer huur betalen dan Nederlandse studenten. Ook de totale prijs is hoger: als ze één kamer huren, zijn ze tussen de 70 en 85 euro meer kwijt. Voor de uitwisselingsstudent zou het feit dat ze vaak een gemeubileerde kamer huren een reden kunnen zijn voor een hogere huur, maar dat gaat niet op internationale studenten die een ongemeubileerde kamer huren.

Huurprijs per m2, HOP, Bron LMS 2022

Copyright HOP, Bron LMS 2022

Bij de LSVb kwamen afgelopen jaar vooral klachten binnen over het vinden van woonruimte: daar ging driekwart over. Andere studenten meldden problemen met contracten, servicekosten, energiekosten enzovoorts. Een enkeling kreeg met oplichters te maken.

De hogere prijzen laten zien dat discriminatie van internationale studenten een structureel probleem is, meent de studentenvakbond. En het begint waarschijnlijk bij woningen waar internationals niet welkom zijn, zodat die niet anders kunnen dan een duurdere woning kiezen.

Onderwijsinstellingen en gemeenten moeten de studenten goed voorlichten, is een van de conclusies. Vooral kwesties rond borg, servicekosten en energiekosten vereisen heldere informatie, vindt de vakbond. Dan weten de studenten tenminste waar ze mee te maken krijgen.

Totale huur, grafiek van het HOP, bron LMS 2022

Totale huur, copyright grafiek HOP, bron LMS 2022

Advertentie